EURO-2012

Az UEFA ellenzi a gólvonal-technológia bevezetését

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azt szeretné, ha a futball szabályalkotó testülete (IFAB) elhalasztaná csütörtökre tervezett döntését a gólvonal-technológia alkalmazásáról.

2012.06.30 21:01MTI

"Az UEFA végrehajtó bizottsága egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy kitart a jelenlegi ötbírós rendszer mellett" - mondta a szombati kijevi sajtótájékoztatón Gianni Infantino, a szervezet főtitkára, aki hozzátette, ezer meccsen alkalmazták már a mostani szisztémát, és határozottan pozitívak a tapasztalatok, mindössze egyetlen komoly játékvezetői hiba történt, igaz, az éppen a mostani, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A sportvezető által említett tévedés a tavaly az év legjobb bírójának választott Kassai Viktorhoz kötődik: az ukrán-angol csoportmeccsen Marko Devics a 62. percben, az angolok vezetésénél lőtt kapura - egy lesről elengedett akció során -, a labda áthaladt a gólvonalon, mielőtt a visszafutó John Terry kivágta, ám Vad II. István gólbíró nem jelezte ezt, így Kassai továbbot intett.

Michel Platini UEFA-elnök is egyértelműen a technológia bevezetése ellen érvelt.

"Én nemcsak a gólvonal-technológia, hanem bármilyen technológia bevezetése ellen vagyok, mert ez beláthatatlan folyamatokat indítana el. Az angol-ukrán meccsen gól volt, ugye? Ezt nem látta a bíró, hibázott. De előtte les volt, ha ezt észreveszi a partjelző, akkor nem is lehetett volna ez gól. De akkor miért nincs olyan technológiánk, amely a lest is megállapítja? És mi a helyzet Diego Maradona 1986-os világbajnokságon "Isten kezével" elért góljával? Miért nincs akkor olyan technológiánk, amely a kezezést is észreveszi? Hol lesz ennek vége? Nem lesz vége."

A FIFA két rendszert is tesztel, az egyik a Sólyomszem, amelyet teniszben és krikettben is alkalmaznak, míg a másik a GoalRef. Előbbi az optikai felismerésen alapul, míg utóbbi a mágneses mezőt használja a labda helyzetének azonosításához. Mindkét technológia abban segítené a játékvezetőt, hogy jelezné, ha a labda túlhalad a gólvonalon. Az IFAB legközelebbi, csütörtöki ülésén - többek között - ezekről is szó lesz. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke az ominózus angol-ukrán meccset követően úgy vélekedett, a gólvonal-technológia bevezetése nem alternatíva, hanem szükségszerű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.