Könyv jelent meg a székely maratoni futóról

Százak vettek részt a 22. Gáll Lajos Futónapon

Több százan vettek részt a sepsiszentgyörgyi Szent György-napok keretében megtartott 22. Gáll Lajos Futónapon. A verseny névadójáról, a két világháború közötti székely olimpikonról könyv is megjelent, amelyet a székelyföldi város ünnepségsorozatán mutattak be.

2012.04.28 15:04MTI

Az idei futónap legfiatalabb versenyzője 3, a legidősebbje 75 éves volt - mondta el az MTI-nek Csutak Tamás, az idén 22 éves sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör elnöke, hozzátéve, hogy a kedvező időjárás miatt majdnem sikerült résztvevői rekordot dönteni a 458 benevezettel.    

A futónap a kezdetek óta része az idén 21. alkalommal zajló sepsiszentgyörgyi Szent György-napoknak, amely a múlt szombaton kezdődött és vasárnapig tart.     A futókör névadójáról Életem a futás címmel könyvet is írt Csutak Tamás. A kötetet először a sepsiszentgyörgyi közönségnek mutattak be csütörtökön.    

Csutak Tamás, aki maga is hosszútávfutó atléta, testnevelő tanár, kétéves levéltári kutatómunkája, a korabeli sajtóból gyűjtött információk, továbbá fényképek összegyűjtése után döntött úgy, hogy könyvbe foglalja Gáll Lajos életét.     Gáll Lajosról, az első és eddig legeredményesebb székely maratoni futóról Csutak Tamás elmondta, hogy a háromszoros Balkán-bajnok részt vett az 1936-os berlini olimpián. A történelmi Csíkszék első sportolója volt, aki olimpián versenyzett. Hatszoros román bajnoki címével még mindig második az országos örökrangsorban.    

A Csíkdánfalván 1900-ban született Gáll Lajos a két világháború közötti időszakban Brassóban élt és sportolt, majd Sepsiszentgyörgyre költözött, ahol szabósága volt. A második világháború végén, 1944-ben szovjet katonák gyilkolták meg Korondon, 1947-ben Sepsiszentgyörgyön temették el hamvait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.