Három sportolót ölt meg a lavina

Egy légzsák mentette meg a síelő életét

Három tapasztalt síelő vesztette életét lavinaomlás következtében az Egyesült Államok északnyugati részén, negyedik társuk életét légzsák mentette meg.

2012.02.21 17:41MTI

A Seattle-től északnyugatra fekvő Cascade-hegységben található Stevens Pass síközpontban sípályákon kívül vasárnap este történt balesetet túlélte Elyse Saugstad, akit ugyan elsodort a lavina, ám a hátán viselt légzsákot sikerült működésbe hozni, amikor a hógörgeteg elérte őt.
   
Saugstad később az ABC televíziónak elmondta, a lavina gyorsan csapott le rájuk, és amikor érezte a görgeteg közeledtét, az első, ami az eszébe jutott, hogy használja a légzsákot.
   
Az eszköz a gépkocsiban lévőkhöz hasonlóan felfújódik, és viselője arcát és kezét a hótömeg felett tartja. "Olyan, mintha egy mosógépben lennél, a görgeteg pörget, forgat téged. Nem tudod, merre van felfelé, ám a légzsák a hó fölött tart, így nagyon jó esélyed van a túlélésre" - hangoztatta.
   
A légzsákok használata a síelők körében egy jobban terjed, Európában már széles körben viselik, az Egyesült Államokban még csak most válik népszerűvé. Nem olcsó védőeszköz, 600-1000 dollár között kapható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.