Hónapról hónapra

Sportsztorik 2011-ből

Gyűjtemény készült - a teljesség igénye nélkül - az idei esztendő fontos, érdekes sporttörténéseiről.

2011.12.29 10:25MTI

Január

- Az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyen végez a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokságon. A tornán a franciák megvédik címüket.
- Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa bejelenteti: elérkezettnek látja az időt arra, hogy a klub vezetését másra bízza.
- A magyarok összesen öt érmet szereznek a hollandiai rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.
- Lionel Messi, az FC Barcelona argentin futballistája nyeri az első ízben odaítélt FIFA-Aranylabdát, a legszebb gólért járó Puskás-díjat a török Hamit Altintop kapja.
- A férfiaknál Novak Djokovic, a nőknél Kim Clijsters a győztes az ausztrál nyílt bajnokságon.

Február

- Nagy László bejelenti, hogy nem kíván a magyar férfi kézilabda-válogatottban szerepelni.
- A Pécs és a Sopron együttese a nyolcaddöntőben búcsúzik a női kosárlabda Euroligától.
- Bejelenti visszavonulását Ronaldo, a brazilok kétszeres világbajnok, aranylabdás futballistája.
- Gyulay Zsoltot, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatóját választják meg a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnökévé.
- A fővárosban zajló rendbontások, erőszakos cselekmények és a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt törlik a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, a világbajnokság március 13-án esedékes nyitóversenyét.
- A Ferencvárosi Torna Club elnöksége rendkívüli ülésén Kubatov Gábort választja meg az egyesület új elnökének.

Március

- Bejelentik, hogy Magyarország rendezheti meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2012-es kongresszusát.
- Sidi Péter a férfi puskások között aranyérmet szerez a bresciai légfegyveres Európa-bajnokságon.
- Kiderül, hogy a 73 kg-ban aranyérmes Ungvári Attila szolgáltatott pozitív doppingmintát a februári Hungária Kupán; a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) tájékoztatása szerint az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt találtak a szervezetében.
- A mérkőzés manipulálásának vádjával vizsgálatot indít két februári barátságos válogatott találkozón közreműködő bírók, köztük az észt-bolgár meccset dirigáló magyar hármas ellen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA). A február 9-én a törökországi Antalyában lejátszott bolgár-észt meccsen - engedély nélkül - Lengyel Kolos játékvezető, valamint két asszisztense, Selmeczi Krisztián és Csák János működött közre. A mérkőzés nemzetközi visszhangot váltott ki, miután felvetődött a csalás gyanúja, a 2-2-re végződött találkozón ugyanis mind a négy gól büntetőből született.
- A kormány úgy dönt, 12-ről 13-ra emeli a Nemzet Sportolója cím birtokosainak számát, hogy Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója egyszerre részesülhessen a kitüntetésben.
- A Szolnok fennállása során harmadszor hódítja el a férfi kosárlabda Magyar Kupát, miután a döntőben házigazdaként 79-71-re legyőzi az Albacompot.
- Janics Natasa állapotos, a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó szeptemberre várja első gyermekét, így kihagyja az augusztus 17. és 21. között sorra kerülő szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot.
- Michel Platinit további négy évre, közfelkiáltással választják újra az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének a szervezet párizsi kongresszusán.
- A magyar labdarúgó-válogatott hazai környezetben 4-0-s, idegenben pedig 5-3-as vereséget szenved a világbajnoki ezüstérmes holland csapattól Európa-bajnoki selejtezőn.
- A címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) nyeri a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság idénynyitó viadalát, az Ausztrál Nagydíjat Melbourne-ben.

Április

- Búcsúzik a férfi kézilabda Bajnokok Ligájából az MKB Veszprém, miután a nyolcaddöntő hazai visszavágóján csak 30-26-ra nyer Barcelona ellen. A spanyol csapat 54-51-es összesítéssel kerül a nyolc közé.
- Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) döntése értelmében Magyarország és Horvátország rendezi meg a 2014-es női Európa-bajnokságot.
- Berki Krisztián aranyérmet szerez a lólengés döntőjében a berlini tornász Európa-bajnokságon.
- Története legnagyobb sikerét éri el a Paks azzal, hogy a labdarúgó Ligakupa döntőjének visszavágóján hazai környezetben 3-0-ra győz a címvédő Debrecen ellen, így 4-2-es összesítéssel megnyeri a sorozat 2010/11-es szezonját.
-  Nem jut be a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe a Győri Audi ETO KC csapata, mivel az első, spanyolországi mérkőzésen elszenvedett, 26-21-es vereség után a visszavágón 24-24-es döntetlent játszik az Itxako Navarrával.
- Ungvári Miklós aranyérmet szerez a 66 kg-os kategóriában az isztambuli olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.
- A Sopron nyeri - története során hetedszer - a női kosárlabda-bajnokságot, mivel a döntős párharc ötödik mérkőzésén idegenben, hosszabbításban 83-79-re legyőzi a címvédő Pécset.
- A Borussia Dortmund fennállása során hetedszer végez az élen a német labdarúgó-bajnokságban.
- Nem sikerül a feljutás a világelitbe a magyar jégkorong-válogatottnak, miután a hazai rendezésű divízió I-es világbajnokság "döntőjében" hosszabbításban kikap az olasz csapattól.
- A Real Madrid hazai környezetben 2-0-s vereséget szenved az ősi rivális FC Barcelonától a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A rendkívül durva találkozót Lionel Messi duplája dönti el.

Május

- A futball bundabotrányban érintett két debreceni labdarúgó közül Mészáros Norbertet felmenti, Vukasin Poleksic kétéves eltiltását viszont helybenhagyja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).
- Megnyeri az olasz labdarúgó-bajnokságot az AC Milan.
- A világbajnoki címvédő Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája győz a Forma-1-es Török, Spanyol és Monacói Nagydíjon.
- Halálos balesetet szenved a belga Wouter Weylandt a Giro,d Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszán.
- A Videoton FC labdarúgócsapata megszerzi története első magyar bajnoki címét.
- Az FC Barcelona megvédi bajnoki elsőségét a spanyol labdarúgó-bajnokságban.
- A kontinentális szövetség (LEN) arról dönt, hogy Budapest rendezheti meg a 2014-es férfi és női vízilabda Európa-bajnokságot.
- A Manchester United egy fordulóval a zárás előtt megnyeri az angol labdarúgó-bajnokságot, ezzel története 19. bajnoki diadalát aratja.
- A Ferencváros női kézilabdacsapata végez az élen a KEK-ben: előbb hazai pályán 34-29-re nyer a spanyol Alicante ellen, majd a visszavágón 23-23-as döntetlent ér el, így 57-52-es összesítéssel hódítja el a trófeát.
- Finnország az aranyérmes a szlovákiai jégkorong-világbajnokságon.
- A ZF Eger nyeri a férfi vízilabda ob I 2010/11-es idényét.
- A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Kecskeméti TE a bajnok Videoton 3-2-es legyőzésével története során először bizonyul a legjobbnak a labdarúgó Magyar Kupában.
- A Szolnoki Olaj - fennállása során harmadszor - az élen végez a férfi kosárlabda NB I-ben.
- Az FC Porto diadalmaskodik a labdarúgó Európa Ligában: a dublini döntőben 1-0-ra győzi le a Braga csapatát.
- Az MKB Veszprém sorozatban negyedszer, összesítésben 19. alkalommal bajnok a férfi kézilabda NB I-ben.
- A spanyol Alberto Contador 2008 után másodszor nyeri meg a Giro d,Italia országúti kerékpáros körversenyt.
- A Barcelona története során negyedszer hódítja el a Bajnokok Ligája, illetve a BEK trófeáját, miután a londoni Wembley Stadionban rendezett döntőben 3-1-re veri a Manchester Unitedet. A mérkőzést Kassai Viktor vezeti.

Június

- Az egyedüli jelöltként induló Joseph Blattert újabb négy évre megválasztják elnöknek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 61. kongresszusán, Zürichben.
- A címvédő és világelső spanyol Rafael Nadal nyeri a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyesét, a nőknél a kínai Li Na diadalmaskodik.
- A magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra győz San Marinóban, Európa-bajnoki selejtezőn.
- A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtja a 73 kg-os súlycsoportban érdekelt Ungvári Attilát, aki így nem indulhat a londoni olimpián.
- Eldől, hogy a decemberi világbajnokságra nem juthat ki - ezzel nagyon messzire kerül az olimpiai részvételtől - a magyar női kézilabda-válogatott, miután a vb-selejtező győri visszavágóján - az idegenben elszenvedett 26-24-es vereséget követően - 27-22-re kikap a német csapattól. Mátéfi Eszter szövetségi kapitány másnap lemond posztjáról.
- Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó-válogatott szélsője a holland PSV Eindhoventől az orosz Anzsi Mahacskalához igazol.
- Jenson Button, a McLaren brit pilótája nyeri a Forma-1-es Kanadai Nagydíjat. Két héttel később a világbajnoki címvédő Sebastian Vettel (Red Bull) győz a valenciai Európa Nagydíjon.
- A magyar női kosárlabda-válogatott kettős vereséget szenved a németektől Európa-bajnoki pótselejtezőn, így nem vehet részt a lengyelországi kontinenstornán.
- A magyar kajak-kenu válogatott hat arany-, három ezüst-, és két bronzéremmel zárja a belgrádi Európa-bajnokságot.
- A 81 kg-os Szellő Imre bronzérmet szerez az ankarai ökölvívó Európa-bajnokságon.

[1/2]next
  1. Január
  2. Július

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.