70 éves volt

Gyertyagyújtás az Üllőin: elhunyt Albert Flórián

Elhunyt Albert Flórián, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgó. Hetvenévesen, hétfő hajnalban érte a halál.

2011.10.31 16:23MTI

A gyászhírt klubja, a Ferencváros tudatta. A közlemény szerint az FTC saját halottjának tekinti egykori futballistáját.

A 75-szörös válogatott Albert Flórián csütörtökön kórházi beavatkozáson esett át: koszorúérműtétet végeztek el nála, amely a pénteki közlés szerint minden komplikációtól mentesen zajlott.

Albert 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes, s 1967-ben kapta meg az Aranylabdát.

Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004 óta volt a Nemzet Sportolója.

Szepesi: azt hittem, száz évig fog élni

Szepesi György, a legendás sportriporter, aki Albert Flórián számos nagy mérkőzését, köztük az 1966-os világbajnokságon játszott magyar-brazilt (3-1) közvetítette, azt mondta, lesújtotta a hír.

"Alig egy órája értesültem Flóri haláláról, azóta se nagyon jutok szóhoz. Lesújtott a hír, képtelen vagyok magamhoz térni, annyira mellbe vágott - mondta Szepesi György.

- Ha valakiről, hát róla tudtam volna a leginkább elképzelni, hogy száz évig fog élni. Szeptemberben lett hetvenéves, és teljesen jól volt, én egészségesnek láttam, eszembe nem jutott volna, hogy rövidesen éppen ő fog elmenni közülünk. Felfoghatatlan, mert semmi előjele nem volt e tragédiának, s a múltheti operáció után is úgy állt a helyzet, hogy jól van, sikeres műtéten jutott túl..."

Albert Flórián, a Nemzet Sportolója, az FTC hetvenötszörös válogatottja áll a róla elnevezett ferencvárosi stadion előtt (MTI)


Mészöly: a legjobb barátomat veszítettem el

Albert Flórián, a Ferencváros legendájának hétfői halálhíre letaglózta Mészöly Kálmánt, korábbi szövetségi kapitányt, aki hosszú éveken át együtt futballozott a válogatottban a Császárral.

"A legjobb barátomat és a legnagyobb ellenfelemet veszítettem el. A Farkas Jancsival is hatalmas cimborák voltak, a lehető legnagyobb király volt - nyilatkozta Mészöly, aki a nemzeti csapatban együtt játszott Alberttel két világbajnokságon is, ugyanakkor ádáz csatákat vívtak a Ferencváros-Vasas összecsapásokon. - Teljesen letaglózott a hír, még most sem hiszem el, a műtétje után még azt mondták minden rendben van. Soha semmi baja nem volt, most meg ilyen hirtelen..."

Gyertyagyújtás az Üllői úton

Gyertyagyújtással emlékeznek az Üllői úton Albert Flóriánra, a Ferencváros legendás futballistájára, az egyetlen magyar aranylabdásra, aki hétfőn hetvenéves korában, szívinfarktus következtében hunyt el.

A Császárról a róla elnevezett stadion székháza előtt állítottak fel egy hatalmas képet, az érkezők ott helyezhetik el mécseseiket, virágaikat.

A labdarúgócsapat teljes kerete, szakmai stábja, valamint az FTC elnöksége - Kubatov Gábor elnökkel - szintén lerótta kegyeletét a székház előtt.

Infarktus volt a halál oka

Infarktus okozta Albert Flóriánnak, az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgónak a halálát hétfőn hajnalban.

"Részleteket egyelőre nem tudok elárulni, a csütörtöki műtét eredményes volt, de vasárnap délután Albert Flórián rosszul lett" - mondta Sipos Jenő, a család szóvivője az MR1 Kossuth Rádiónak hétfőn kora délután.

"Az orvosok mindent megtettek, de éjszaka infarktust kapott, és elhunyt. A temetésével kapcsolatban még zajlik az egyeztetés a Ferencváros vezetőségével, természetesen a család mondja ki a végső szót."

Schmitt Pál: az egyetemes labdarúgás veszített

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint Albert Flórián hétfői halálával az egyetemes labdarúgás veszítette el egyik hatalmas alakját.

"Nagyjából egyidősek vagyunk, így már fiatalon találkoztunk a tatai edzőtáborban. Tanított minket focizni - nyilatkozta az államfő, sportolóként olimpiai bajnok párbajtőröző az mr1 Kossuth Rádióban. - Mindennek örültem, ami vele kapcsolatban jó hír volt. Nagyon szép pillanat volt, amikor augusztus 20-án átadhattam neki egy magas kitüntetést. Nagyon szerettem Flórit, rendkívül szerény ember volt, igaz példakép azoknak, akik a futballt választják."

Schmitt Pál szerint fantasztikus dolog, hogy Albert egész pályafutása alatt csak egyetlen csapatban, a Ferencvárosban szerepelt: "Nagy dolog, hogy egy ilyen híres sportoló, akit több helyről csábítanak, ott fejezi be a pályafutását, ahol elkezdte. Később az, hogy a stadion felvette az ő nevét, szinte kötelezte arra, hogy mindig ott legyen."

Az államfő szerint Albert zsenialitását tükrözte, hogy ferencvárosi játékosként nyerte el 1967-ben az Aranylabdát: "Annak idején is sok jó futballista volt, mi is a világ élvonalába tartoztunk, de ő mégsem egy bajnokcsapatból került ki. Felfigyeltek rá, hogy van egy csodaember itt Magyarországon. Nem véletlenül lett Császár a beceneve, mint ahogyan a németeknél Beckenbauer kapta ezt meg, ennél nincs több vagy nagyobb."

Albert nemcsak kiváló cseleiről, fantasztikus góljairól volt híres: "Soha nem rúgott meg senkit, nem volt durva. Az egyetemes labdarúgás veszített azzal, hogy elment" - tette hozzá Schmitt Pál.

Lipcsei: a legnagyobb fradistát veszítettük el

Albert Flórián hétfői halálával Lipcsei Péter szerint a Ferencváros történetének legnagyobb alakja távozott el.

"A legnagyobb fradistát veszítettük el - nyilatkozta Lipcsei, aki összesen 648-szor lépett pályára zöld-fehér mezben, ezzel a klub örökranglistájának vezetője.

Amikor tavaly május 18-án Lipcsei megdöntötte a legendás Sárosi György rekordját, éppen Albert köszöntötte őt a Pápa elleni bajnoki mérkőzés előtt.

- Óriási fájdalmat érzek, 21 éve ismertem már Flóri bácsit, sajnos soha nem adatott meg nekem, hogy lássam őt játszani. Nap mint nap találkoztunk, bejártam az irodájába, nagyon közel állt hozzám."

A MOB és a NEFMI is saját halottjának tekinti

A Magyar Olimpiai Bizottság mély megrendüléssel értesült Albert Flórián halálhíréről - írta közleményében a MOB.

A dokumentum szerint a Magyar Olimpiai Bizottság szerda 10 órától a Halottak Napi ünnepségen a Farkasréti Temetőben emlékezik meg az olimpiai bronzérmes Aranylabdásról, a Nemzet Sportolójáról, akit saját halottjának tekint.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkársága ugyancsak arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a NEFMI is saját halottjának tekinti Albert Flóriánt.

Vitray Tamás: egyedi és egyszeri csoda

Vitray Tamás, a legendás televíziós sportriporter, aki Albert Flórián több emlékezetes mérkőzését közvetítette, azt mondta, "borzasztó és felfoghatatlan" a tragédia.

"Egy sportkönyvet lektorálok és valamit ellenőrizendő, éppen ma, kora reggel kihalásztam kazettáim közül az angliai világbajnokság magyar-braziljának felvételét. Csak egy-két adatra volt szükségem, de ott felejtkeztem a komputer előtt, és ki tudja, hányadszor végignéztem. Farkasért, Benéért, és mindenek felett Albert Flóriért. Jobb játékot irányító középpályástól, mint amilyet ő azon a napon nyújtott, aligha láttam. Hozzá foghatót is keveset. Ritka gyönyörűség volt sokadszorra is.

Amikor kivettem a lemezt, nyomában a képernyőn a sárga Hírkereső jelent meg. +Meghalt Albert Flórián!+

Nem is értettem azonnal, hogy került ez a mondat ide. Borzasztó és felfoghatatlan. Amint ő maga pótolhatatlan. Egyedi és egyszeri csodája volt ennek a gyönyörűséges játéknak. Miért sietett?!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.