A KHL-es klubok még nem döntöttek a folytatásról

Jaroszlavl-katasztrófa - vészforgatókönyv az NHL-ben

Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) létezik olyan vészforgatókönyv arra az esetre, miként folytatódjon a bajnokság, amikor egy klubot katasztrófa ér, ugyanakkor a sportvilágban rendkívüli esetekben az érintett csapat egyszerűen visszalép a további küzdelmektől.

2011.09.08 09:59MTI

Az orosz nyílt profiligában (KHL) érdekelt Lokomotiv Jaroszlavl repülőgépe szerdán zuhant le, gyakorlatilag a teljes csapat - olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek sora - odaveszett. A KHL-es klubok vezetői döntenek arról, hogy miként folytatódjon bajnokság: a Jaroszlavl nélkül vagy egy olyan Lokomotivval, amely a többi csapattól kap hokisokat.
   
A világ legerősebb ligájában, az észak-amerikai NHL-ben létezik forgatókönyv arra az esetre, ha katasztrófa következtében egy csapat létszáma 14 mezőnyjátékos és 1 kapus, azaz 15 fő alá csökken. Ebben az esetben az érintett klub engedélyt kap arra, hogy a többi csapatnál érvényes szerződéssel rendelkező hokissal tárgyalhasson annak átigazolásáról. Ügyelni kell arra, hogy az újjászerveződő csapat játékosainak összfizetése ne haladja meg a mindenkori bérmaximumot (az úgynevezett fizetési plafont, salary cap).
   
Ha így sem sikerül feltölteni a keretet 22 főre (20 mezőnyjátékos, 2 kapus), akkor a liga elrendel egy speciális játékosválasztást. Ebben az esetben a katasztrófában nem érintett klub 10 mezőnyjátékost és 1 kapust védetté, azaz el nem igazolhatóvá tesz, a keret többi tagját - klubonként maximum egy játékost - azonban a tragédiában érintett csapat megszerezheti. Azt a klubot, ahonnan elszerződött hokis, egymillió dollár kompenzáció illeti meg, a játékos új csapata viszont köteles őt ugyanolyan feltételekkel továbbfoglalkoztatni, mint ahogy előző munkaadója tette.
   
Szerencsére a sporttörténelemben nem igazán akadt példa az oroszországihoz hasonló tragédiára. Információk szerint a nemzeti, illetve nemzetközi sportszövetségeknek csak iránymutatásai vannak arra az esetre, ha egy klub vagy válogatott saját akaratán kívül nem tud résztvenni mérkőzésen, tornán. Ha egy csapat vétlen, és emiatt nem tud megérkezni, elindulni, résztvenni, vagy befejezni egy sporteseményt, akkor nincs semmiféle büntetés, ám az ellenfelek sem szenvedhetnek semmiféle hátrányt.
   
A legtöbb csapatsportágban ha egy együttes önhibáján kívül visszalép, meglévő eredményeit általában törlik, vagy pedig - ha már elegendő mérkőzésen van túl - a többi összecsapásának megállapítanak sportáganként változó végeredményeket (pl. 2-0, 3-0, 5-0 vagy éppen 10-0). Természetesen más előírás vonatkozik azokra a csapatokra, amelyek szándékosan nem állnak ki aktuális ellenfelükkel szemben.

A jégkorongban legutóbb idén tavasszal volt hasonló gond: a Japánt ért természeti csapás miatt a szigetország férfiválogatottja nem utazott el a budapesti divízió I-es vb-re. A nemzetközi szövetség (IIHF) döntése értelmében a japán csapat nem esett ki ebből az osztályból, viszont annyi világranglista-pontot kapott, mintha utolsó helyen zárt volna. Ugyanakkor az észak-koreai együttest, amely pénzhiányra panaszkodott és ezért nem vett részt a számára kiírt vb-n, egy osztállyal lejjebb sorolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.