Taktikusan küzdött, megérdemelten nyert

Kajak-kenu vb: aranyat nyert 5000 m-en Csipes Tamara

Csipes Tamara aranyérmet szerzett 5000 m-en a szegedi kajak-kenu világbajnokság vasárnapi zárónapján.

2011.08.21 12:09MTI

A 22. születésnapját szerdán ünneplő magyar kajakos rendkívül taktikusan versenyzett a leghosszabb táv döntőjében. A rajt után jól helyezkedett, s az első nagy kör, mintegy 2000 m megtétele után az ötös élbolyban haladt.

A folytatásban hamarosan háromfősre olvadt a vezető csoport, elöl a júniusi Európa-bajnokság győztese, a fehérorosz Marina Paltaran evezett, de szorosan ott volt a nyakán a brit Lani Belcher és Csipes is.

Egészen a hajráig nem történt jelentős változás, az utolsó körben azonban a Domino Honvéd lapátforgatója nagyszerű manőverrel, a belső íven elhúzott riválisai mellett, s a célegyenesre már elsőként fordult.

Ahogy a helyi hangosbeszélő fogalmazott: "már csak emlék volt" ekkor a fehérorosz, de végül Belcher sem tudott Csipessel tartani, aki a nézők üdvrivalgása közepette elsőként haladt át a célvonalon.
    
"A taktikám része volt, hogy a végén indulok meg. Szerencsére nem volt túl gyors az utazósebesség, ezért felesleges lett volna hamarabb előre menni, így tudtam tartalékolni a hajrára - mondta Csipes Tamara. - Folláth Vivien, aki tavaly volt világbajnok ebben a számban, rengeteget segített a felkészülésben, ami különösen fontos volt, mert amúgy nem sokat gyakoroltam erre a számra. A szombati kudarc után, amikor Kovács Katival negyedikek lettünk párosban, alig tudtam aludni, mert nagyon csalódott voltam, de most már úgy fogom fel, hogy egy lecke volt. Ma úgy keltem fel, hogy ezt meg kell csinálnom, mert ez az utolsó számom. Rettenetesen elfáradtam ezen a vb-n, úgyhogy jót fog tenni a három hét nyaralás."
    
A magyar versenyző - akinek édesapja, egyben edzője, az olimpiai bajnok Csipes Ferenc 1986-ban, Montrealban 10 ezer m-en nyert világbajnoki címet - második aranyérmét gyűjtötte be Szegeden, pályafutását tekintve pedig ez a negyedik vb-címe a felnőttek között.
    
A férfiak hasonló számában Pauman Dániel, valamint a kenus Varga Dávid egyformán kilencedikként zárt.
    
A befejező napi, 200 m-es döntők 12:45 órakor rajtolnak, három számban (női és férfi K-1, valamint férfi K-2) olimpiai kvótákért is küzdenek a magyar versenyzők.
    
később:
200 m-es döntők 12:45 ó
váltódöntők 14:30 ó

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.