Egyenlő egyenlőtlenség, egyenlőtlen egyenlőség

Műlábakkal ne álmodj Olimpiáról!

Vajon miért nem érvényesül a sportban a méltányosság elve? Vajon miért kell ragaszkodnunk szemellenzősen a rideg szabályokhoz, elfeledve a sport szépségét és egyenlőségét?

2008.01.30 08:31Eitmann Norbert ma.hu

Amikor Oscar Pistorius megszületett, a szülei azonnal tudták, valami nincs rendben gyermekükkel. Egy fejlődési rendellenesség következtében lábaiból hiányzott egy csont, valamint lábujjai sem a megfelelő módon növekedtek. A család fájdalmas döntés elé kényszerült: vagy egész életében tolókocsihoz kötve látják viszont fiukat, vagy az amputálás mellett döntenek és megtanítják a kis Oscart műlábakkal élni. 

A kisfiú még egyéves születésnapja előtt elveszítette lábait. A gyermek aztán felnőtt, és olyannyira megtanult együtt élni művégtagjaival, hogy a parasportolók között három futószámban is világcsúcsot állított fel. Sőt, eredményei alapján még akár a dél-afrikai válogatottba is bekerülhetne, a Pekingi Olimpiai Játékokon pedig képviselhetné hazáját a nem fogyatékkal élők között. Bekerülhetne, képviselhetné... 

A feltételes mondat úgy tűnik, nagyon is helytálló. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy döntött, Pistorius nem vehet részt a kínai ötkarikás játékokon, mivel karbonszálas műlábai előnyt jelenthetnének versenytársaival szemben. A művégtagok tehát technikai segítségnek számítanak, ami érthető módon kizárt és távol áll a sport szellemiségtől. 

Csak éppen a nagy igazságosztás közepette elfeledkezünk a méltányosságról. Oscar Pistorius huszonegy éven át azzal a hátránnyal élte le életét, hogy nem rendelkezik ép lábakkal. Huszonegy évének minden napjában szembekerült az "ép" társadalom előítéleteivel és azzal, hogy Őt "másnak", "kevesebbnek" tartják. Egyedül a sportban lehetett volna egyenlő. Az IAAF-től azt a választ kapta: nem vagy egyenlő. 

Csak az összehasonlítás végett: Pistorius 10,91 másodperc alatt futja a százat. A világcsúcstartó Asafa Powell 9,74 alatt. Kétszázon a dél-afrikai futó rekordja 21,58 mp, Michael Johnsoné 19,32. 400-on Oscar Pistorius 46,34 másodperc alatt teljesíti a távot. Michael Johnson világcsúcsa 43,18 másodperc, de még az idei legjobb 400-as teljesítmény is jobb, mint a műlábakkal futó sportoló rekordja. 

Akkor mitől is fosztjuk meg őt a szabályokhoz való merev ragaszkodás közepette? Olimpiai érmektől, vagy helyezésektől? Aligha. Csupán az élménytől, az ötkarikás játékokon való jogos részvétel lehetőségétől. És attól, hogy legalább azon 400 méter során azt érezhesse Oscar Pistorius, hogy ő nem "más", hanem egy közülünk. Egy ép, egészséges és fergetegesen gyors ember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.