Doppingháború

Bekeményít a WADA és a NOB

Rogge elnök megismételte, hogy a NOB a zéró toleranciát követve, az olimpiai játékok során versenyeken kívül, és a versenyek során az olimpiai falu egy hónapos nyitva tartása idején összesen 4500 ellenőrző vizsgálatot végeztet el.

2008.01.25 09:01MOB

Fahey, ausztrál ex-miniszter, a WADA novemberben megválasztott elnöke munkaértekezleten járt, Jacques Rogge NOB elnöknél Lausanne-ban. A két szervezet további együttműködésről tárgyaltak, amelyen a Nyári Olimpiai Sportágak Szervezete (ASOIF), valamint a Nemzetközi Sportszövetségek Szervezete (AGFIS) elnöke, továbbá a NOB sportolói és orvosi bizottságának vezetője is részt vett. 

Megállapodtak abban, hogy a dopping ellenes küzdelmet az eddigieknél keményebb eszközökkel, a kormányok és a sportszervezetek hatékonyabb együttműködését kérve folytatják. A kormányokkal való együttműködést különösen fontosnak, és egyben megvalósíthatónak is tartják. John Fahey ugyanis, mint a kormányok képviselője vette át a WADA vezetését, a sportélet reprezentánsától, Dick Pound, korábbi NOB alelnöktől. 

Nyilatkozatában a kormányok feltétlenül szükséges együttműködését, a doppingvétségek elleni fellépésben a törvényes háttér megteremtését sürgette. Kijelentette, hogy a dopping ellenes küzdelem csak így lehet sikeres és eredményes. Rogge elnök megismételte, hogy a NOB a zéró toleranciát követve, az olimpiai játékok során versenyeken kívül, és a versenyek során az olimpiai falu egy hónapos nyitva tartása idején összesen 4500 ellenőrző vizsgálatot végeztet el. 

Megerősítette, hogy minden versenyzőt, akiket az olimpia alatti doppingvétség miatt hat hónapnál hosszabb időre tiltanak el, azokat nem kívánatosnak minősítik az olimpiai mozgalomban, többet nem vehetnek részt olimpiai játékokon. De a kormányok egyetértését kérte ahhoz is, hogy az olimpia idején bizonyos doppingesetek leleplezése után a vétkes nemzeti olimpiai bizottságokat és versenyzőket pénzbüntetésben részesítsenek, mint ahogyan ez az Osztrák Olimpiai Bizottság esetében történt, a torinói téli olimpiai játékok doppingbotránya után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.