Siker Spanyolországban

Vitorlás olimpiai kvalifikáció - Érdi és Cholnoky őrzi kvótás helyét

Érdi Mária (Laser Radial) és a szörfös Cholnoky Sára is jól teljesített a vitorlázók utolsó európai kvalifikációs versenyének harmadik napján, Palma de Mallorcán, így hat-hat futam után továbbra is mindketten olimpiai indulást érő helyen állnak.

2016.03.31 09:50MTI

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi remekül kezdett a Laser Radial hajóosztály legjobbjait felvonultató Arany csoportban, a szerdai első futamon a hatodik helyen ért célba. A nap második futamát aztán csak a 29. helyen zárta, ám mivel korábban a tizediknél egyszer sem végzett hátrébb, így jelenleg ezt az eredményét ejti ki a végelszámolásból.

Érdi négy futammal a vége előtt az összetett ötödik helyén áll, és továbbra is a legjobb a riói kvótával még nem rendelkezők különversenyében. Ugyanakkor még mindig nem nyugodhat meg, mivel ellenfelei közül a portugál Sara Carmót hét, míg a spanyol Martina Reino Cachót 13 helyezési ponttal előzi csak meg. A versenyen két olimpiai indulási jogot osztanak ki.

A szörfösök között csupán egy kvóta talál gazdára, ennek megszerzéséhez Cholnoky Sára már kedden nagyon közel állt, ám végül egy ponttal lemaradt az Arany csoportba jutásról, melyben ő lehetett volna az egyedüli nem kvótás. Az Ezüst csoport szerdai nyitányán a magyar sportoló előbb nyolcadik, majd ötödik lett, amivel a harmadik helyen áll a csoportban, összesítésben pedig 36. A kvótáért svéd, török, lett és német szörföst kell maga mögött tartania, és most úgy látszik, hogy az utolsó négy futamon a svéd Fanny Baumannal fog csatázni Rióért, aki nyolc ponttal van most mögötte. A török Dilara Uralp 32, a német Stefanie Schwarz 65, míg a lett Ketija Birzule 80 pontra van tőle.

A már riói induló, Eb-ezüstérmes Berecz Zsombor a Finndingi mezőnyében továbbra is a 12. helyen áll, miután szerdán előbb 19., majd nyolcadik. Számára ez a viadal felkészülés a rövidesen kezdődő világbajnokságra, illetve az olimpiára.

A Laser Standard kategóriában ez a harmadik olimpiai válogató a magyaroknak, ami már kedden eldőlt azzal, hogy Vadnai Benjámin bejutott az Arany csoportba, míg Tomai Balázs és Vadnai Jonatán nem. Szerdán előbbi a korábbinál visszafogottabban teljesített és visszacsúszott az összetett 48. helyére.

A 47. Trofeo Princesa Sofia versenyen 68 ország több mint 800 hajója indult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.