Nem sikerült a bronzmérkőzés

Boczkó Gábor a negyedik férfi párbajtőrben

Miután Boczkó Gábor 15-12-re kikapott a francia Fabrice Jeannet-től az elődöntőben, a folytatásban a harmadik helyért vívott mérkőzésen nagyon szoros vereséget szenvedett a pekingi olimpia férfi párbajtőr versenyében.

2008.08.10 14:51MTI/ ma.hu

Az egyéniben háromszoros Európa-bajnok Boczkónak nagyon erős ellenfél jutott az elődöntőben, Fabrice Jeannet ugyanis egyéniben volt már világbajnokságon arany, ezüst és bronzérmes, csapatban háromszoros vb-győztes, korántsem mellesleg az olimpiai címvédő csapat tagja. 

A 193 centije ellenére rendkívül ruganyos francia a nap során egyre jobban belelendült, első asszójában még egy "névtelen" amerikaival is csak küszködött. Várható volt azonban, hogy amint egyre előrébb lép, egyúttal egyre jobb is lesz, korábban többször hasonló forgatókönyv alapján jutott el az éremszerzésig. 

Ezúttal is nagyon összeszedetten vívott az elődöntőben, az elején ugyan többször is döntetlen volt az állás, de aztán a francia jutott előnyhöz, ennélfogva pedig már viszonylag nyugodtan építkezhetett. Boczkó azonban korántsem adta olcsón a bőrét, 10-12-nél még reális esélye volt arra, hogy fordítson. 

Igaz, ez nagyon nehéznek tűnt, mivel Jeannet az asszó során többször is úgy találta el őt, hogy támadásába közbeszúrt, vagyis Boczkónak nagyon figyelnie kellett: ha akciót indít nem szabad tust kapnia. Ez végül nem jött össze neki, nagy csatában győzött a francia, így ő vív az Abajót legyőző olasz Matteo Tagliarolival az aranyéremért. 

A harmadik helyért vívott mérkőzésen spanyol José Luis Abajo volt Gábor ellenfele, aki erőszakos stílusú versenyző hírében áll. Az asszó elején Boczkó jól kezdett, érezhetően mindkét versenyző nagyon fáradtnak látszott, de a magyar kezdett jobban és 3-2-re vezetett. 

Akkor kissé elbizonytalanodott, ezt a spanyol vívó megérezte, és három találatot vitt be sorozatban, így elhúzott 5-3-ra. Boczkó érezte, ha itt elengedi a spanyolt, akkor már nagyon nehéz lenne utol érni, így koncentrált vívással feljött 6-6-ra. 

Ezután mindkét versenyző a biztonságra helyezte a hangsúlyt, hosszabbítás következett, és sajnos a spanyol lett a kedvezményezett. Ez azt jelentette, hogy Boczkónak találatot kellett bevinni ahhoz, hogy nyerjen, ami nem sikerült neki. 

Egy nagyon kiélezett szoros mérkőzésen tehát nem sikerült megszereznie Gábornak a bronzérmet. Teljesítményét azonban nem érheti kritika, a negyedik helyezés szép eredmény Boczkótól. 

Az MTV online olimpiai TV adása

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.