Szocsi 2014.

A téli olimpia számokban

Csaknem kilencven ország mintegy 3000 versenyzője, ugyanannyi kísérő és 13 ezer újságíró vesz részt a február 7-én kezdődő és 23-ig tartó szocsi téli olimpián.

2014.01.21 08:58MTI
MTI

Néhány szám a játékokról:

1 - Első alkalommal zajlik orosz területen téli olimpia. Nyárit már rendeztek Oroszországban (illetve a Szovjetunióban), 1980-ban Moszkva volt a házigazda.

3 - A szervezők becslése szerint hárommilliárd tévénézőt vonzanak majd a versenyek.

5 - Nagyjából ötmilliárd eurónyi összeget, 214 milliárd rubelt (körülbelül 1413 milliárd forint) fordítottak a szervezők az ötkarikás beruházásokra és az előkészületekre Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes múlt heti bejelentése alapján. Az egyéb infrastrukturális fejlesztéseket (útépítések, vasúti beruházások, pályaudvarok, stb.) is figyelembe véve az összeg 1500 milliárdot tesz ki. Ez azt jelenti, hogy a Szocsiban sorra kerülő lesz minden idők legdrágább téli olimpiája.

98 - Ennyi számban osztanak érmeket, azaz 12-vel többen, mint négy éve, Vancouverben.

340 - Ennél többet nem kérhetnek el euróban egy éjszakáért még az ötcsillagos szállodákban sem az orosz kormánynak az olimpia idejére vonatkozó korlátozása szerint.

367 - Ennyi kilométernyi utat és 77 hidat építettek Szocsiban, illetve annak környezetében az olimpiára, és 201 kilométernyi új vasúti vonal létesült.

13 000 - Az írott sajtó és az elektronikus média képviselőit összesítve 13 ezer újságíró tudósít majd a játékok eseményeiről. Ez 3 ezerrel több, mint Vancouverben volt.

14 000 - Ennyi váltótag futott vagy fut az olimpiai fáklyával 2900 oroszországi településen keresztül, amíg február 7-én megérkezik a megnyitó helyszínére.

25 000 - Ez a legkülönfélébb tevékenységeket (autóvezetés, tolmácsolás, eligazítás, stb.) végző önkéntesek létszáma.

60 000 - Ennyien dolgoztak az építkezéseken a szocsi olimpia helyszínein.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.