Felvételeket készített a próbáról

Peking 2008: újabb részletek szivárogtak ki a megnyitóról

Újabb részletek szivárogtak ki a pekingi olimpia jövő pénteki nyitóünnepségéről, miután egy dél-koreai tévétársaság felvételeket készített "Madárfészeknek" nevezett Nemzeti Stadionban rendezett egyik próbáról.

2008.07.31 13:13MTI

A tévésektől - akik egyszerűen igazolványuk felmutatásával jutottak be - származó információk szerint a ceremónia egyik leghatásosabb jelenete egy dobbal előadott drámai visszaszámlálás lesz. Ezenkívül egy szimbolizált vízesés, egy megvilágított, kékben és zöldben pompázó földgömb és több hatalmas kék bálna is feltűnik majd a színen, sőt, néhány szereplő a nézők feje fölött fog repkedni.

Természetesen a tűzijáték sem marad el, amelynek méreteit jól jelzi, hogy a metropolisz mintegy 1800 pontjáról, többek között a Tienanmen térről fogják fellőni a rakétákat. Korábbi hírek szerint opera, kungfu és pandák is szerepelnek majd a három és fél órás előadásban, amelyet Csang Ji-mu (Zhang Yimou), Kína leghíresebb filmrendezője álmodott meg, és három évig dolgozott rajta.

A megnyitónak összesen 10 ezer szereplője lesz és egy 50 perces blokkban Kína ötezer éves történelmét is felidézik majd. Az ünnepségnek hagyományosan két szupertitkos részlete van: a fáklya fellobbantásának módja és a lánggyújtó személye. Kínai sajtóértesülések szerint előbbiben egy tüzet lehelő sárkány vagy egy főnixmadár is szerepet kaphat.

A pekingi szervezők sajnálatosnak nevezték a részletek kiszivárgását, mert szigorú hírzárlatot léptettek életbe a ceremóniával kapcsolatban. Ennek érdekében a szereplőkkel és a kiszolgáló személyzet tagjaival is titoktartási szerződést írattak alá, a próbák idején pedig háromlépcsős biztonsági rendszert építettek ki a helyszín körül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.