Tokió 2020

A megengedettnél magasabb sugárzást mértek leendő olimpiai helyszíneken

Tokiói polgárok egy csoportja - szemben a hivatalos kormányzati adatokkal - a megengedettnél magasabb sugárzási szintet mért a japán főváros több olyan sportlétesítményénél is, amelyek a 2020-as nyári olimpia versenyhelyszínéül szolgálnak.

2013.10.08 20:48MTI

Az Aszahi Simbun japán napilap beszámolója szerint az aktivisták áprilisban és májusban például a lovasversenyek otthonául szánt Jumenosida Stadionban regisztráltak a maximálisan megengedettnél több mint négyszer magasabb értéket.

A radioaktivitás a normálisnál jóval magasabb volt a főváros más pontjain, így a Tokió Városi Sportcsarnokban és a Jojogi Stadionban is. A civil tömörülés 2011-ben alakult, röviddel azután, hogy a Tokiótól 400 kilométerre fekvő fukusimai atomerőműben nukleáris baleset történt a március 11-ei földrengés és tengeri szökőár következtében.

A rengeteg áldozatot követelő katasztrófa után óvintézkedésként kitelepítettek 80 ezer embert az erőmű 20 kilométeres körzetéből, illetve a sugárzó anyaggal különösen súlyosan szennyezett településekről.

A Tokióban méréseket végző csoport saját tapasztalait angolul és franciául is rögzítve ez év júniusában megküldte a riasztó adatokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori vezetőjének, Jacques Rogge-nak és több mint 200 nemzeti olimpiai bizottságnak is, ám válasz nem érkezett - írta a japán lap. Tokiónak szeptemberben ítélte oda a NOB a 2020-as nyári olimpiát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.