Az OMSZ belső vizsgálatot indított

20 perc alatt értek ki a mentők Kolonicshoz

Vizsgálatot folytatott le az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerdán, amelyből kiderült, hogy a bejelentéstől számítva 20 perc alatt értek ki a mentők Kolonics György kétszeres olimpiai bajnokhoz. Az OMSZ adatai szerint az esetek 78 százalékában tartani tudják a 15 perces kiérkezési időt.

2008.07.16 18:11MTI

A vizsgálatot az Egészségügyi Minisztérium rendelte el és küldte meg annak eredményét az MTI-hez. A közleményből kiderült, hogy a bejelentés 10.22-kor érkezett a mentőszolgálat hívásfogadó központjába, a diszpécser 10.24-kor adta az utasítást az indulásra és a rohamkocsi 10.25-kor elindult. A helyszínre a mentőautó 10.42-kor érkezett, a defibrillátor archívumából pedig kiderül, hogy a sportoló újraélesztését 10.44-kor megkezdték.

A közlemény szerint az OMSZ hívásfogadó központjába 10.00 és 11.00 óra között 80 hívás érkezett, melyből hét hívás szakadt meg megválaszolás előtt. A fogadott hívások átlagos várakozási ideje hét másodperc volt. 10.15 és 10.30 között egy megszakadt hívás vonalban tartási ideje öt másodperc volt. A riasztás időpontjában a csepeli mentőállomáson lévő mentőautó a Szent István Kórházba szállított egy beteget, ezért indította az OMSZ ügyeletes szolgálatvezetője a Markó utcából a rohamkocsit, majd pár perc múlva a budai mentőállomásról a mentőorvosi kocsit - áll a közleményben.

A minisztérium tájékoztatása szerint az OMSZ által szolgáltatott adatok alapján az OMSZ elérhető volt, a mentőkocsiban rendszeresített eszközök pedig kifogástalanul működtek. Kedden Ludasi Róbert, a kenus edzője úgy nyilatkozott, hogy a mentőautó 37 perc alatt érkezett ki a helyszínre. Elmondta: van a tragédia közelében egy új mentőállomás, de onnan nem tudtak életmentő készülékkel megfelelően felszerelt kocsit küldeni.

A pekingi olimpiára készülő 36 éves Kolonics György kedden kenu edzésén lett rosszul, majd elvesztette eszméletét, életét a kiérkező mentősöknek sem sikerült megmenteniük. A mentőszolgálattól kapott tájékoztatás szerint az esetek 78 százalékában tudják tartani a 15 percen belüli kiérkezési időt - amely európai uniós ajánlás -, ez az arány a fejlett európai országokban 90-92 százalék körül van. A tájékoztatás szerint az OMSZ naponta kétezer sürgősségi riasztást kap, az esetek 4 százalékában viszont 30 percen feletti a kiérkezési idő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.