Maradjon az olimpián!

Birkózóverseny az ókori Olympián - a sportágért

Az ókori Olympiában tartanak vasárnap nemzetközi birkózóversenyt, és a nemzetközi szövetségnek (FILA) egyértelmű az üzenete: szeretné, ha a sportág az olimpiai műsoron maradna.

2013.07.20 15:19MTI

Nenad Lalovic, a FILA elnöke kifejtette: ilyen típusú viadal még nem volt, szeretnék a birkózás modern arcát is megmutatni az olimpia bölcsőjében, annak szent helyén, Olympiában.
 
A versenyre érkeznek birkózók többek között Iránból, az Egyesült Államokból, Oroszországból is. A szerb Lalovic azt követően lett a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, hogy elődje, Raphaël Martinetti lemondása kényszerült, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága februárban úgy döntött, nem garantálja a sportág ötkarikás jelenlétét a 2020-as játékokon.
 
Azóta a birkózás valamennyi képviselője minden követ megmozgatott, és ennek első eredménye az volt, hogy májusban a NOB vb a sportágat a fallabdával és a közösen pályázó baseballal és softballal együtt alkalmasnak tartja a részvételre. A döntés azt jelentette, hogy a megnevezett három sportág maradt versenyben a NOB szeptemberi, Buenos Aires-i közgyűléséig, amelyen a tagok kiválasztják majd azt az egyet, amely bekerül a 2020-as olimpia műsorába. 

A birkózás már az ókori játékokon, majd - az 1900-asat leszámítva - valamennyi újkori olimpián jelen volt. A közvélemény elsősorban a kívülállóknak kissé átláthatatlan szabályok megváltoztatását várta a FILA-tól, míg a NOB olyan hiányosságokra hívta fel a figyelmét, mint a női és a sportolói képviselet szinte teljes hiánya a szövetségben. 

A FILA ezért az elmúlt időszakban nem csupán világméretű kampányt indított - az amerikaiak és az irániak is látványos gesztusokkal fogtak össze -, hanem az elvárt változtatásokat is végrehajtotta, mind szervezetileg, mind a szabályokat tekintve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.