A gyanúsítottak merényletekre készültek

Kína 82 "terrorista" letartóztatását jelentette be az olimpia előtt

Nyolcvankét feltételezett terroristát tartóztattak le az év első felében a muzulmánok lakta kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen (Xinjiang Uygur Zichiqu); a gyanúsítottak merényletekre készültek a pekingi olimpiai játékok ellen - közölték csütörtökön a kínai hatóságok. .

2008.07.10 11:55MTI

Az elfogott emberek öt terrorcsoporthoz tartoztak, amely "a gyanú szerint a pekingi olimpia elleni szabotázsakciókat szervezett" - jelentette az Új Kína hírügynökség a területi székhely, Urumcsi (Urumqi) rendőrfőnökére hivatkozva. A kínai hatóságok most először nyilatkoznak a letartóztatottak összesített számáról azután, hogy bejelentették: az utóbbi hónapokban számos olyan összeesküvést lepleztek le, amelyek célpontja az augusztus 8. és 24. közötti pekingi olimpia lett volna.

Hszincsiang lakosságának többsége török ajkú ujgur. Emigráns szervezeteik szerint a területen nincs terrorveszély, és a központi hatalom azért nagyítja fel vagy találja ki a fenyegetettséget, hogy elnyomjon minden ellenzéki megmozdulást az ötkarikás játékok előtt.

Szakértők és jogvédők szintén eltúlzottnak minősítették a Kína által hangoztatott terrorveszélyt. Biztonsági szakemberek hangsúlyozzák, hogy eddig alig hoztak nyilvánosságra részleteket az állítólag felgöngyölített terrorhálózatokról. Előző nap a kínai hatóságok arról számoltak be, hogy megölték egy Urumcsiban "szent háborúra" készülő, gyakorlatozó csoport öt feltételezett tagját. Az öt emberrel egy keddi rendőrségi rajtaütésben végeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.