Látványos

A NOB elnöke már nagyon várja a rögbi debutálását

A 2014-es, Nanjingban megrendezésre kerülő fiatalok olimpiáján fog debütálni a játékokon a hétfős rögbi. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge már nagyon várja a sportág bemutatkozását, és reményei szerint igen népszerű is lesz majd.

2013.02.25 20:50ma.hu

A rögbi utoljára 1924-ben szerepelt olimpián, de a hétfős változata viszonylag újnak számít, és most először lesz majd tagja az ötkarikás játékok programjának. A „főpróba” 2014-ben lesz majd Kínában: Nanjing városában a 14 és 18 év közötti fiatalok szerepelnek majd, és a hétfős rögbi legjobbjai is összemérhetik tudásukat.

A bizottság 2009-ben döntött úgy, hogy felveszi a sportágat a listára, így a golffal együtt már Rióban is ott lehet 2016-ban. Rogge reméli, hogy ez a látványos sport remek szórakozást nyújt majd a közönségnek.

„Elégedettek vagyunk, hogy a rögbi ismét szerepel az olimpiai programban” – mondta a belga sportvezető, aki válogatott szinten is űzte ezt a sportágat. „Ez egy remek kezdeményezés, és nem csak a rögbi járt jól ezzel, hanem az olimpiai mozgalom is. A hétfős rögbi, ahogy azt majd láthatjuk a nanjingi játékokon, hatalmas tömegeket képes megmozgatni, és nagyon bizakodó vagyok, hogy a kínai és brazíliai közönség is élvezni fogja.”

Azzal, hogy a hétfős rögbi olimpiai sportág lett, csak Ázsiában 18 százalékkal ugrott meg a részvételi arány. A Nemzetközi Rögbi-szövetség (IRB) valamivel több mint 10 millió euróval támogatta 2009 és 2012 között a legnagyobb kontinensen a sportágat a fejlődés érdekében.

„Megtiszteltetés a számunkra, hogy a fiatalok olimpiáján ott lehetünk, nagyon várjuk már” – mondta az IRB elnöke, Bernard Lapasset. „Hasonló értékekért harrcolunk mi is, mint az olimpiai mozgalom, a fiatalokat a világ minden táján inspiráljuk, hogy sportoljanak és egyben szórakozzanak is.”

Sok helyen népszerű sportág a rögbi, a franciák, a britek és még néhány európai ország mellett az ausztrálok és dél-afrikaiak is imádják, ahogy az argentinok is. Azzal, hogy a hétfős változat ott lesz Rióban, a 2005-ös világbajnok Fidzsi-szigeteknek, és a 2009-es elődöntős Szamoának is megnőtt az esélye egy olimpiai éremre. Hazánkban is egyre elterjedtebb a rögbi, a magyar válogatott két férfi csapattal is büszkélkedik: a felnőttel és az egyetemivel.

A rögbinek majd olyan sikersportágak népszerűségével kell felvennie a harcot, mint a kosárlabda, a röplabda, vagy a kézilabda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.