A műtárgyak jelentős részét megtalálták

Letartóztatták a görög olimpiai múzeum feltételezett kirablóit

Három embert letartóztattak Görögországban az ókori olimpiáknak emléket állító olümpiai múzeum februári kirablása ügyében.

2012.11.24 17:28MTI

A három gyanúsított nyomára egy, a múzeumból elrabolt műtárgy vezetett, amelyet megvételre kínáltak. További két bandatagot még keresnek. A görög rendőrség közleménye szerint az egyik letartóztatott megmutatta a rendőröknek azt a helyet, ahol a többi rablott műkincset elrejtették. A műtárgyak nagy részét meg is találták a földbe ásott rejtekhelyen - amely mindössze három kilométerre található a múzeumtól -, és már a jövő héten vissza is szállítják őket eredeti helyükre. 

A február közepén elkövetett rablás során legkevesebb hatvanöt műtárgyat vittek el. A fegyveres tettesek megkötözték az egyetlen biztonsági őrt, majd kalapáccsal szétverték a tárolókat. A bűntény miatt az akkori görög kulturális miniszter benyújtotta lemondását. A rablás ráirányította a figyelmet a görögországi múzeumok és régészeti helyek hiányos őrizetére a jelenlegi súlyos gazdasági válság közepette. 

Az év elején két nagy múzeumi rablás is történt: januárban 20. századi mesterek, Pablo Picasso és Piet Mondrian műveit, valamint Guglielmo Gaccia olasz barokk festő egyik rajzát lopták el az athéni Nemzeti Művészeti Galériából. Nikosz Dendiasz polgári védelmi miniszter mindazonáltal szombaton kijelentette, hogy az eredményes nyomozás is azt mutatja: a nehéz gazdasági helyzet ellenére Görögországban nem enyhítenek a biztonsági szigoron, különös tekintettel a nemzeti kulturális örökségre. 

A rendőrség közlése szerint a bandát lebuktató rabló 1,5 millió euróért próbált eladni egy ókori aranygyűrűt. A vevő azonban pechjére egy magát régiségkereskedőnek álcázó rendőr volt. A februárban kirabolt múzeumot a 2004-es athéni olimpiai játékok tiszteletére klasszikus görög stílusban építették meg, és nem azonos Olümpia romváros jobban őrzött, világhírű régészeti múzeumával. A Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén fekvő Olümpia az ókori olimpiai játékok bölcsője volt.

Többre kíváncsi?

Ha többre kíváncsi, olvassa a ma.hu olimpiai rovatát, az olimpiahirek.hu-t! KATT!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.