Paralimpia

Népszerűsítenék a parasportot Kanadában

Nagyon várja már a Nemzeti Sport Napot a Kanadai Paralimpiai Bizottság, hiszen két úszó, Summer Mortimer és Stephanie Dixon egyre nagyobb népszerűségnek örvend az országban. A bizottság reméli, több mozgáskorlátozott fog megjelenni idén a rendezvényeken, mint a korábbi években.

2012.09.28 18:36ma.hu

Londonban augusztus végétől szeptember első feléig tarott a paralimpia, ahol Mortimer négy érmet is szerzett, ráadásul ez volt az első ötkarikás játéka. A 19 éves úszó két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal térhetett haza Londonból, és az S10-es kategórián belül teljesített.

Mortimer korábban profi úszó volt, a pekingi olimpiára kis híján kijutott. Aztán egy súlyos sérülést szedett össze egy trampolin (gumiasztal) edzésen, lábában ezt követően csavarokat helyeztek el az orvosok, és a mozgása sem volt a régi. Így indulhatott el a paralimpián.

Mortimer több érmet nyert, mint az összes többi kanadai paralimpikon idén nyáron, és egyre több televíziós műsorba is meghívást kap sikerének köszönhetően.

„London volt az első paralimpiám, és egy csodálatos élmény volt, mely igazán túlszárnyalta az én elvárásaimat” – mondta az úszó. „Most már itthon vagyok, és egyre több olyan emberrel találkozom, aki érdeklődik a parasport iránt, és figyelemmel követik a kanadai paralimpiai csapatot.”

A sportoló már a jövőre is gondol, és szeretné felhasználni ezt a nagy érdeklődést a paralimpikonok javára.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy megőrizzük ezt a nagy lendületet, és a fogyatékkal élők számára még nagyobb elismerést és támogatottságot szeretnénk elérni egy tudatos építkezéssel. Az álmom az, hogy minél több embert inspiráljak, vegyenek részt ebben az egészben.”

Dixon, aki 2000 és 2008 között hét aranyérmet, nyolc ezüstöt és két bronzt nyert úszásban paralimpián S9-es kategóriában, a CBC kamerái előtt fejezte ki örömét annak kapcsán, hogy mennyire várja a kanadai Sport Napot.

„A londoni paralimpia napról napra egyre több rekordot dönt meg, de a legfontosabb talán a paralimpiai szellem” – mondta Henry Storgaard, a Kanadai Paralimpiai Bizottság elnöke. „A Sport Nap Kanadában egy fantasztikus lehetőség arra, hogy erősítse a nemzetet szellemileg és fizikailag is. Mivel a kanadai hátrányos helyzetűeknek csupán a három százaléka sportol, ezért mindent meg fogunk mozgatni annak érdekében, hogy ez a szám a jövőben tovább emelkedjen.”

Kanadában a Sport Nap tulajdonképpen egy hétig tart, de a legnagyobb eseményeket szeptember 29-én rendezik a juharlevelesek.

Az észak-amerikai ország bölcsője a jégkorongozásnak, de nagy népszerűségnek örvendenek a kosárlabda- és az amerikai foci csapatok is, valamint a labdarúgás nézettsége is évről évre emelkedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.