London 2012

Zenélő olimpia

A teniszpályán Adele szól, a kosárnál Beyoncé, a röplabda pedig a Queen együttes We Will Rock You című számára pattog - az olimpiai parkban gondosan összeválogatott non-stop zenei program tüzeli a sporteseményeket látogatókat.

2012.08.09 12:29MTI

A zenei aláfestést nem lehet megúszni, de a nézők és az olimpiai stáb zöme kifejezetten örül neki. Mint egy önkéntes megjegyezte: magával ragadó, modern számok szólnak, sehol egy régi nóta, de ez kell a reggel kissé még kornyadtan érkezőknek, a pergő ritmustól nyomban felpezsdül a vérük.

Az olimpiai soundtrack roppant gondosan és körültekintően lett összeválogatva, hiszen ez is része a szigetország olimpiai bemutatkozásának. A kiválasztott 2012 zeneszám (természetesen a londoni olimpia évére utalva) az egyes sportágak hangulatához illeszkedik, főleg brit muzsika hangzik fel, de az olyan globális sztárok sem maradnak ki, mint a U2, Jay-Z vagy Britney Spears.

A "hagyományos" sportágak - mint a tenisz, az evezés vagy a lovaglás - színterén inkább a "klasszikus" hangzás dominál Adele-lel, a Rolling Stonesszal és a Led Zeppelinnel.

A bokszot vagy a BMX-kerékpározást "magas oktánszámú" zenével fűtik, többek között a Foo Fightersszel, az úszás vagy a kosár pedig upbeat, dance és urban dallamokban fürdik.

A játékok egyik legnépszerűbb sportága, a strandröplabda nézőinek kedélyét egyebek mellett a Wake Me Up Before You Go-Go vagy a My Sharona dobja fel.

David Cameron brit kormányfő, akinek Downing Street 10. alatti rezidenciája közel fekszik a strandröplabda-pályához, tréfálkozva jegyezte meg, hogy a We Will Rock You szüntelenül harsogó zenéje őt is felrázza.

Azért akadtak néhányan, akik panaszkodtak, hogy a zene zavarja a versenyek élvezetét. A The Daily Telegraph című lap az olimpia első estéjén az atlétikai pályán szóló "fülsiketítő pop- és technozenét" kifogásolta. A lap szakírója szerint súlyos tévedés és a sportolókkal szembeni tiszteletlenség volt a női tízezer méteres futás fináléja alatt játszott dancemuzsika. Paul Deighton, az olimpia szervezőbizottságának elnöke válaszul "kicsit lehalkíttatta a zenét", ám hangsúlyozta, hogy a zenei válogatás népszerű, és a puristákat kivéve mindenkinek tetszik.

Danny Boyle a nyitóceremóniát - a The Kinkstől a Sex Pistolson át a Dizzee Rascalig - ütős brit számokkal dobta fel. A vasárnapi fináléra a "brit zene szimfóniáját" ígérik a szervezők olyan előadók élő fellépésével, mint a The Who.

Többre kíváncsi?

Ha többre kíváncsi, olvassa a ma.hu olimpiai rovatát, az olimpiahirek.hu-t! KATT!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.