London 2012

Böjt nehezíti a muzulmán sportolók felkészülését

Fontos kérdés foglalkoztathatja az egy hét múlva kezdődő londoni olimpiára készülő muzulmán sportolókat: az iszlám böjti hónap, a ramadán ugyanis egybeesik az ötkarikás játékokkal.

2012.07.20 15:10MTI

A ramadán az iszlám öt alappillérének egyike: a hitvallás, az ima, a szegényeknek való adakozás és a mekkai zarándoklat mellett a böjt is kötelező minden muszlim számára.

A harmincnapos ramadán során a hívőknek napkeltétől napnyugtáig kerülniük kell az evést, ivást, dohányzást és a nemi kapcsolatot. Emellett fontos hangsúlyt fektet a vallásos elmélyülésre, a hívők minden nap ellátogatnak a mecsetbe, és a Koránt tanulmányozzák. Ezeket a szabályokat pedig az olimpián szereplő mintegy 3500 muzulmán versenyző nem tudná betartani.

Az iszlám országok ezért különböző módon, de felmentést adtak a Londonban versenyzőknek, azzal a feltétellel, hogy egy héttel a játékok után egész napos böjtbe kezdenek az előírásoknak megfelelően. A Marokkói Kerékpáros Szövetség például kéthetes hivatalos felmentést adott versenyzőinek arra, hogy egyenek és igyanak, bár ezt a döntést még jóvá kell hagynia VI. Mohamed királynak.

Az egyiptomi olimpikonok szintén engedélyt kaptak Ali Gomaa nagymuftitól, aki elfogadta, hogy a nagy fizikai teljesítményeket akadályozza a böjtölés. "Szükség van fehérjére és ásványi anyagokra, ezek nélkül nem lehet versenyezni" - mondta az egyiptomi kajakos Musztafa Szaided. - "Böjtölök majd a ramadán után is, és Allah el fogja fogadni így, mert ez egy fontos indok."

A tanzániai olimpiai ezüstérmes hosszútávfutó, Szulejmán Nyambui is egyetértett ezzel: "ha egyszer elhatároztál valamit, Allah mögötted áll." A ramadánnak nincs állandó időpontja: mivel az iszlám naptár rövidebb, mint a nyugati országokban használt Gergely-naptár, minden évben tizenegy nappal korábbra kerül, mint az előző esztendőben. Idén július 20-tól augusztus 18-ig tart, míg az olimpia július 27. és augusztus 12. között zajlik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.