17 ezren laknak majd itt

Bemutatták az olimpiai falut

Boris Johnson főpolgármester csütörtökön bemutatta az olimpiai falut, amelyben 204 ország tízezer versenyzője, továbbá hétezer kísérő lakik majd a július 27-én kezdődő londoni nyári játékok ideje alatt.

2012.07.12 18:54MTI

"Nagyszerű falu épült itt fel - mondta a város vezetője. - Nagyobb a luxus, mint bármelyik nyaralófaluban a Costa Smeraldán (tengerparti üdülőhely Észak-Szardínián - a szerk.)." Az első ezer beköltöző - 55 országból - hétfőn veszi birtokba olimpiai lakóhelyét. A házigazdák megpróbáltak olyan környezetet kialakítani a sportolók számára, hogy az ott eltöltött idő alatt valóban otthon érezzék magukat. A megfelelő hangulatról az utcanevek is gondoskodnak: a faluban van Jutalom sétány, Ünneplés sugárút és Érem utca is. 

A világ legjobb sportolóinak kényelméről 8000 önkéntes gondoskodik majd éjjel-nappal. A versenyzők ingyen telefonálhatnak a világ bármely pontjára, és még a fodrásznál sem kell fizetniük. Brit sajtóértesülések szerint a faluban 150 ezer óvszert oszt szét a szervezőbizottság. Az ötkarikás településnek saját mozija, szupermarketje és postahivatala van, de egy bank, több internetkávézó, kórház és egy ultramodern fitneszcentrum is üzemel a területén. "Minden olyan dologgal készültünk, amely legálisan szórakoztat - fogalmazott Boris Johnson. Párhuzamot vont a legutóbbi, 1948-as londoni olimpiával, amelyre a sportolóknak "még maguknak kellett hozniuk a törölközőt".
 
A második világháború utáni nehéz időkben az amerikai delegáció például otthonról hozta a sportolóknak a kenyeret és a gyümölcsöt, most erre biztosan nem lesz gondjuk. Az ötezer férőhelyes étkezőben mindenki megtalálja majd a fogára való ételt: a salátától a sült krumpliig, a karibi konyhától a brit fogásokig minden elérhető lesz. A nyolcemeletes lakóházak szobái egyszerű berendezésűek: két ágy, egy ülőgarnitúra, egy szekrény és egy éjjeli szekrény található bennük. A fürdőszobák modernek és szintén egyszerűek. 

Minden apartmanhoz tartozik egy erkély vagy egy terasz, amelyről az olimpiai park forgatagára látni. Az olimpia és a paralimpia zárultával átépítik a falut, és 2818 lakást alakítanak ki. "A terv az, hogy nem eladjuk, hanem csak bérbe adjuk majd őket" - mondta az olimpiai falu polgármestere, Charles Allen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.