A csetlő-botló komikus 66 éves

Galéria - A ma születésnaposa: Steve Martin

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". Ezúttal a humor egyik nagyágyújára, Steve Martinra került a sor.

Képekben Steve Martin legjobb pillanatai képgaléria

2011.04.14 09:46ma.hu

Steve Martin neve szinte egyet jelent a humorral és komikus szituációkkal, amelyekbe akarva-akaratlanul mindig belekeveredik. Nem véletlen, hogy ilyennek ismerjük: a 66. születésnapját ünneplő színész szája sarkában mindig ott bujkál valami huncut mosoly, és ő az az alak, aki ha nem magának keresi a bajt, akkor szinte rá van írva: „engem palira lehet venni”.

Volt honnan hoznia ezt a figurát: dél-kaliforniaiként már 10 éves korában munkát vállalt az iskolai szünetek alatt Disneylandben, ahol csak úgy szívta magába a szórakoztatást. Nem tehetett mást, otthon apjától csak szigorúságot kapott, aminek valószínűleg az is oka lehetett, hogy apja sosem tudott a színház világában igazán sikeressé válni.

Fotó: IMDB (A galériához kattintson a képre!)


Disneylandben az ifjú Steve számos bűvésztrükköt tanult meg, de a tanulást mindig komolyan vette, ezért érettségi után dráma- és angol költészet szakra ment továbbtanulni, ahol egy osztálytársa hatására csatlakozott egy kisebb színtársulathoz.

Többnyire vígjátékokat, komédiákat adtak elő, Steve Martin pedig valódi rutint szerzett ezen a területen. A humort tudatosan kezdte alkalmazni, saját bevallása szerint a filozófia nyakatekert világa segített megérteni, hogyan lehet feszültséget kelteni és aztán azt a végső poénban feloldani.

A gyakorlatot stand-up színpadokon szerezte meg, majd 1967-ben átnyergelt a valódi színjátszáshoz. Két évvel később jelent meg először tévéadásban, a Steve Allen Showban, bár évekkel később katasztrófaként emlékezett vissza erre az esetre.

Annyira rossz mégsem lehetett, mert innen kezdve csak úgy kapkodtak utána a különféle showműsorokban, mint stand-up komikus, és valószínűleg kevesen tudják, hogy ő terjesztette el a levegőbe rajzolt kétszer két ujjas idézőjelet!

Leghíresebb filmjei

Három amigo
Örömapa
Jöttem, láttam, beköltöztem
Páratlan prédikátor
A sors kegyeltje
Segítség, karácsony!
Örömapa 2.
Bilko főtörzs
Babe: Kismalac a nagyvárosban
Párosban a városban
Novocain - A férfi, aki otthagyta a fogát
Tucatjával olcsóbb
Bolondos dallamok: Újra bevetésen
Több a sokknál
Diliwood (önmaga)
Tucatjával olcsóbb 2.
Az eladólány
A rózsaszín párduc
A rózsaszín párduc 2.
Egyszerűen bonyolult

A 70-es évek azonban nemcsak vicces történetek mesélésével telt, hanem akkor már aktívan zenélt is a sztár, az elmúlt évtizedek alatt 7 nagy- és 4 kislemeze jelent meg, közülük több elérte az arany- és platinalemez státuszt is, valamint Grammy-díjjal jutalmazták.

A ’70-es évek végén kezdett filmezni, A szórakozott pincér című debütáló alakítását viszont mindjárt Oscarra is jelölték, mint a legjobb élőszereplős rövidfilm. Első nagyfilmje, az 1979-es The Jerk mai értéken számítva 4 millió dolláros befektetés ellenében 100 millió hasznot hozott.

Innen kezdve Steve Martin megállíthatatlan volt, egymást követték a vígjátékok, amelyek jórészét mi is ismerhetjük. 2005-ben újra fellép Disneylandben Az első 50 varázslatos év című műsor kapcsán, közben pedig az új évezredben újabb zenés albummal örvendezteti meg rajongóit, nemcsak zongorázik, de bendzsón is játszik, jutalma több Grammy-díj.

És persze a közönség szeretete és elismerése. Boldog születésnapot!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.