Kicsit csípős, de nagyon őszinte: 55 éves a sztár

Galéria - A ma születésnaposa: Hernádi Judit

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A Költészet napján egy színésznőt, Hernádi Juditot köszöntjük!

Képekben a születésnapját ünneplő Hernádi Judit képgaléria

2011.04.11 09:29ma.hu

Mai születésnaposunknak szinte már védjegyévé vált az igencsak felvágott nyelve, de csípős megjegyzései sosem bántóak, épp csak kíméletlenül mutatnak rá a lényegre. Ezt nemcsak az RTL Klubon több mint tíz éve futó Heti Hetesben bizonyítja be, de nem véletlen, hogy rendszeresen feltűnik különböző humorjelenetekben, illetve az utóbbi idők filmszerepei is ugyanezt a jó értelemben vett cinizmust hangsúlyozzák.

Érdekes módon Hernádi Judit neve annak idején mégis egészen más kapcsán vált híressé: őt tartották az „új Karádi Katalinnak”, miután lemezre énekelte Verebes István híres Sohase mondd című számát. A bársonyosan mély hang és az amúgy is lokálok hangulatát idéző számhoz kreált klip csak tovább erősítette a Karádi-imázst.

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence (További képek a Galériában)


Jelentősebb film- és tévés szerepei

Film
A Pogány Madonna (1980)
Örökség (1980)
Mephisto (1981)
Fogadó az "Örök világossághoz" (1982)
Szamárköhögés (1987)
Szamba (1995)
Szeressük egymást gyerekek! (1996)
A miniszter félrelép (1997)
Ámbár tanár úr (1998)
Pata-csata (2005) - szinkronhang
S.O.S. Szerelem (2007)

Tévé
Szeszélyes évszakok (kabaré)
Öcsi, a sztár (1988)
Heti Hetes (közéleti kabaré)
Pasik (sorozat)
Kire ütött ez a gyerek? (2007)
Presszó (sorozat)

Hernádi akkoriban már túlvolt a Színművészeti Főiskolán, ahová annak ellenére sikerült bekerülnie, hogy a legenda szerint az ország összes középiskolájából kirúgták az órai elalvások miatt – utóbbit a színésznő maga is megerősítette, mondván, a fiúkkal szórakoztatóbbak voltak az esték, mint a logaritmus-táblázatokkal.

A diploma megszerzésétől, 1978-tól 8 éven keresztül volt a Vígszínház tagja, később szabadfoglalkozású színésznő lett, csak egy egészen rövid időre, 1992-94-ig szerződött a Művész Színházhoz, de a függetlenség többet ért számára, és a jelek szerint nem hozott rossz döntést.

A színház mellett számos filmben is szerepelt: korai alakításai (Holnap lesz fácán, Ki látott engem?, Szamárköhögés) után az utóbbi néhány évben csupa olyan filmben játszott jelentős szerepeket, ami kifejezetten a közönségfilm kategóriába tartozik, de színes egyéniségét jól mutatja, hogy  még az epizódszerepekben sem tudott a szó szerint vett mellékszereplő maradni.

Amikor megjelentek a kereskedelmi televíziók, Hernádi Judit számára is új korszak kezdődött: a humoros műsorok, paródiák állandó szereplője lett, bár már korábban is rendszeresen feltűnt a Szeszélyes évszakokban, igazán a Pasik című vígjátékban teljesedett ki, mint Bajor Imre és Gálvölgyi János kedves Jucus barátnője.

Díjai

Jászai Mari-díj (1986)
Erzsébet-díj (1992)
Déryné-díj (1993)
Filmkritikusok Díja (1996)
Érdemes művész (1998)
Déri János-díj (2002)
Radnóti Miklós-díj (2002)
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje 2007

Népszerűségét tovább erősítette a Heti hetes-béli szereplése, ahol persze eleinte nem sok szó jutott neki a csapat egyetlen nőtagjaként, de sikerült megtalálnia azt az egyéniséget, amivel méltóképp tudja felvenni a versenyt a férfiak mellett is.

Talán nem véletlen, hogy később ő lett a jelenleg 3. szériájánál tartó Csillag születik című tehetségkutató egyik zsűritagja, csípős kritikáit itt sem fojtja magába – de ha kell, kibújik belőle a nő és egy-egy tehetséggel szemben nagyon „anya” tud lenni.

Ma azonban leginkább az ünnepelt szerepében domborít: 55. születésnapját ünnepli. Isten éltesse!

Tudjon meg még többet Hernádi Juditról!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.