78 évesen is a női szívekben a francia sármőr

Galéria - A ma születésnaposa: Jean-Paul Belmondo

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ezúttal a női szíveket ma is megdobogtató Jean-Paul Belmondóra esett.

Képekben a 78 éves Jean-Paul Belmondo képgaléria

2011.04.09 17:15ma.hu

Éveken át a nők ügyeletes sármőre volt, de 78 évesen is megvan benne a régi vonzerő: a franciák egyik leghíresebb képviselője, Jean-Paul Belmondo ma ennyi szál gyertyát fújhat el a születésnapi tortáján.

A Bébel becenéven is emlegetett filmszínész – akinek az ereiben némi olasz vér is csörgedezik – egyik leghíresebb jellegzetessége, hogy bár számos veszélyes jelenetben szerepelt, egyvalamire sosem volt hajlandó: átadni a helyét a kaszkadőröknek.

A szája körül mindig ott bujkáló huncut mosoly – még a komoly szerepekben is – nagy valószínűséggel odáig vezethető vissza, hogy gyermekkorában is mindig mókázott, 6 évesen életcélnak tűzte ki, hogy bohócnak áll. A tanulással viszont gondjai akadtak, és nem azért, mert nem volt hozzá esze, az nagyon is lett volna, viszont végtelenül lusta volt a leckeírást illetően.

Fotó: IMDB (A galériához kattintson a képre!)


Szülei keményen küzdöttek, hogy legalább az érettségiig tartsák benne a lelkesedést, de amikor 17 évesen egy színházban megnézte A púpos című darabot, már semmi sem tántoríthatta el a színészettől – otthagyta a középiskolát és beiratkozott egy színitanfolyamra.

Ezidőtájt persze még kétesélyes volt a pályaválasztása, imádott verekedni, igazolt sportolóként bunyózott, ám egy 1950-es vereség végleg eldöntötte az irányt. Hamar kiderült, hogy alkatilag a vígjátékok állnak hozzá közelebb, de hiába kapott kisebb szerepeket már 1950-től, felfedezésére közel 10 évet kellett várnia, annak ellenére, hogy ezalatt több híres rendezővel és színészkollégával forgatott együtt.

Az áttörést egy véletlen hozta: megbetegedett az 1959-ben készült Kettős küldetésben című film főszereplője, az ő helyére kellett beugrania Belmondónak, és a szerep annyira passzolt hozzá, hogy végül elismerték színészi adottságait. Az ezt követő Kifulladásig pillanatok alatt a közönségben is ismertté tette a színész nevét.

Belmondo jelentősebb filmjei

1959 Charlotte és az ő pasija (rövidfilm)
1959 Kettős küldetésben
1960 Kifulladásig
1960 Egy asszony meg a lánya
1961 Az asszony az asszony
1961 Riviera-Story
1962 Cartouche
1964 Riói kaland
1967 Casino Royale
1970 Borsalino
1981 A profi
1984 Kellemes húsvéti ünnepeket!
1995 A nyomorultak
1998 Két apának mennyi a fele?

A következő évtizedben lehetősége volt a kor három legnagyobb szexszimbólumával, Sophia Lorennel, Gina Lollobrigidával és Claudia Cardinaléval játszania, utóbbival többször is, második alkalommal a Belmondo védjegyévé vált Cartouche című kosztümös kalandfilmben.

A sikerfilmeket innen kezdve hosszan lehetne sorolni, évente átlagosan 3-5 filmet készített el, és egymásra halmozta a sikereket – meg a nőket is, ahogy az egy igazi franciához illik. Érdekes, hogy eközben viszont botrányos nőügyei valahogy sosem voltak, szemben honfitársával, Alain Delonnal.

A ’90-es évektől egyre kevesebb szerepet vállal, ami leginkább korának tudható be, ám népszerűsége töretlen. Legutóbbi filmjét 2009-ben forgatta, de Magyarországon nem került bemutatásra az Egy férfi és a kutyája című darab.

2011-ben a Cannes-i Filmfesztiválon veheti át életműdíját.

Tudjon meg még több érdekességet Jean-Paul Belmondóról!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.