Kétmillió dollárt értek a gitárfenomén ereklyéi

Árverés: Eric Clapton megszabadult gitárjaitól és erősítőitől

75 gitár és 55 erősítő - ezek voltak a főszereplői egy New York-i árverésnek, no meg az eddigi tulajdonos, Eric Clapton. A gitárfenomén relikviái végül több mint kétmillió dollárért keltek el.

2011.03.10 17:29ma.hu

Hatalmas gyűjteménytől szabadult meg Eric Clapton, 75 gitárját és 55 erősítőjét ráadásul jóval többért sikerült elárverezni, mint amennyire az aukciósház számított.

A 2,15 millió dolláros (424 millió forint) bevételt az 1998-ban az egykor szintén drogfüggő Clapton által alapított elvonóközpontnak ajánlotta fel a zenész: a Crossroads Center a karibi Antigua szigetén található.

Clapton nem először vált meg szeretett hangszereitől, 1999-ben több mint 5 millió dollárt, 2004-ben pedig közel 7,5 millió dollárt szerzett hasonló módon, ezeket a pénzeket is a Crossroads Centernek adta.

A mostani árverés legdrágább darabja egy 1948-as Gibson volt, amely 83 ezer dollárért kelt el, de eladták a zenésszel szinte eggyé vált fekete Fender Stratocaster gitárt is több hasonló típussal együtt. A fekete hangszeren játszott Clapton többek közt a londoni Royal Albert Hallban, valamint a New York-i Madison Square Gardenben 2005-ben. Az értékes darab 51 ezer dollárt ért.

Az árverés párhuzamosan folyt New Yorkban, Los Angelesben, Londonban, de online is lehetett licitálni.

Egy akusztikus, 12 húros Martin gitár - amin Clapton a Motherless Child című számát adta elő, 70 ezer dollárért kelt el, jócskán meghaladva ezzel az 5000 dolláros kikiáltási árat.

Fotó: ericclapton.com

Az eladott erősítők közt található az az 1960-as évjáratú SUPRO erősítő, amelyet Jimmy Page gitáros használt a Led Zeppelin II. albumán, 28 ezer dollárnál koppant a kalapács.

A 65 éves rockert a világ egyik legnagyobb gitárosának tartják, a Rolling Stone magazin 2004-ben minden idők legnagyobb zenészei közé emelte.

A "Lassúkéz" becenévvel is emlegetett zenész (a játékstílusáról kapta az elnevezést) a Yardbirds és a Cream nevű együttesekben kezdte pályáját, majd szólókarrierbe kezdett, és olyan zenék kapcsolódnak a nevéhez, mint az I Shot the Sheriff, a Cocaine, a Layla, vagy a Tears in Heaven.

További hírek Eric Clapronról IDE kattintva!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.