A testszag-elnyomók természetes változatai...

Dezodorok: Rossz szagúak nem leszünk, de betegek igen?

Az ókori Egyiptomban, jóval azelőtt, hogy a kozmetikai ipar az egyéni igényeket kielégítette volna, a testszagot citrusolajakkal és fűszerekkel nyomták el. Mára a reklámoknak köszönhetően elhisszük: nem lehetünk sikeresek izzadásgátló készítmények nélkül, pedig ezek károsak lehetnek az egészségedre, s léteznek természetes, otthon elkészíthető változataik.

2011.03.06 12:00kamaszpanasz.hu

A testszagot egy baktérium okozza (természetesen a bőrön található) ami az izzadsággal táplálkozik.

Az izzadásgátlók úgy működnek, hogy eltömítik a pórusokat alumínium-sókkal, gátolva az izzadságnak a testből való távozását. A dezodorok nem csökkentik az izzadság mennyiségét, de savassá teszik a bőrt, így hatástalanítva a szagokat, ám baktériumot termelve.

Pórustömítő alumínium

A forgalomban levő nem természetes dezodorokkal a problémát az aluminium származékok (különösen az alumínium chlorohidrát) jelentik, amik könnyen felszívódnak bőrön keresztül.

Az alumínium származékok felhalmozódhatnak az agyban és közük lehet az Alzheimer-kór (elbutulás) kialakulásához is.

Parabenek és mellrák


A parabenek mellett (a para-hidroxi-benzonát rövidítése) a tartósítószerek egy csopotjáról, mely széles körben használt a kozmetikai és testápolási termékeknél, kiderült, hogy a mellrák lehetséges okozói.

Ezek az ösztrogének szerepét töltik be a testben. Mivel az ösztrogén segít a mellráknál a rákos sejtek növekedésében, és egy nő 8-szor nagyobb eséllyel kap az alkarhoz közelebb mellrákot, a tudósok figyelme a kapcsolat tanulmányozására irányul.

Egy 2004-es tanulmány szerint 18-ból 20 mellráknál a parabeneket találták bűnösnek.

Fagyállót az izzadásgátlóba?

Az izzadásgátlók másik összetevője, a propilénglikol—egy nedvesítőszer, amit eredetileg fagyállóként használtak. Megtalálható egy csomó forgalomban levő dezodorban és izzadásgátlóban.

Ez tulajdonképpen egy neurotoxin (idegméreg), ami irritatív bőrgyulladást, valamint vese és máj károsodást okoz. Egyesek szerint kerülni kell az érintkezést ezzel a méreggel, mert bőr és szem irritációt okozhat. (Igen, ugyanaz az összetevő, amit gyakran a bőrápolási termékekben használnak!)

Mindemellett a címkén felsorolt vegyi anyagokkal való gyakori érintkezés bélrenszeri zavarokat, émelygést, fejfájást, hányást, és központi idegrendszeri depressziót is okozhat.

Megoldás: Csináld magad!

Nem boszorkányság, ezeket az izzadásgátlókat Te is könnyen elkészítheted. Nincs más dolgod, mint a hozzávalókat egy gyógynövényboltból beszerezni, majd az adott mennyiségeket összekeverni.

Felvitelükhöz mindössze egy pamutlabdára lesz szükséged. Kis üvegcsékbe töltve kiváló és egészséges ajándék is lehet!

Varázsmogyoró és teafa dezodor

10 csepp teafa illóolaj
20 ml varázsmogyoró (másnéven boszorkánymogyoró) kivonat

Ken Dezodora

20 ml boszorkánymogyoró kivonat
8 csepp levendulás illóolaj
4 csepp rózsás illóolaj
2 csepp pacsulis (ez egy növény) illóolaj

Fás Dezodor


1/4 csésze 80%-os vodka
1/4 csésze desztillált víz
10 csepp teafaolaj
16 csepp cédrusfa illóolaj
20 csepp szantálfa illóolaj

Egzotikus Dezodor

1/4 csésze 80%-os vodka
1/4 csésze desztillált víz
10 csepp genariumos illóolaj
10 csepp pacsulis illóolaj
15 csepp levendulás illóolaj

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.