A neten osztja a gyűlölködést

Kirúgta a Dior a zsidózós divatcézárt

A francia Dior divatház elbocsátotta antiszemitizmussal vádolt divattervezőjét, John Gallianót, miután a világhálóra felkerült egy videofelvétel, amelyen Galliano Adolf Hitlert élteti.

2011.03.01 17:36MTI

Christian Dior kedden jelentette be, hogy azonnali hatállyal menesztette divattervezőjét, akit pár napja azért függesztett fel állásából a divatcég, mert rendőrségi vizsgálat indult ellene.

Galliano
ellen egy pár tett panaszt a múlt héten, a vádlók állításai szerint a gibraltári születésű brit tervező heves vitában fajgyűlölő és antiszemita kijelentéseket tett rájuk egy párizsi bisztró teraszán. A tervező tagadta a vádakat, és a maga részéről rágalmazás és becsületsértés miatt nyújtott be keresetet.

Az internetre hétfőn feltöltött videó egy másik incidenst örökített meg. A felvétel tanúsága szerint a tervező egy kávézóban ittas állapotban azt mondja: "szeretem Hitlert".

A Dior cég a videó hatására döntött úgy, hogy késedelem nélkül megválik Gallianótól.

A divatcég azért is igyekezett minél gyorsabban eljárni az ügyben, mivel a vállalat egyik sztárarca, a vasárnap Oscar-díjjal kitüntetett Natalie Portman közleményben szögezte le, hogy semmilyen formában nem óhajt kapcsolatba kerülni Gallianóval.

Franciaországban szigorúan büntetik az antiszemita megjegyzéseket, és akár féléves börtönbüntetést is kiszabhatnak az ilyen esetekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.