Nem könnyű a szexről beszélni

Intim beszélgetés - úgy, hogy meg is értse

Minden párkapcsolat alapja az intim beszélgetések megléte, azonban nem mindegy, milyen szavakkal fordulunk a férfihoz.

2011.02.10 07:28egyno.hu

Ahhoz, hogy a szexről beszéljünk, meg kell találnunk a megfelelő szavakat, bátorság kell, hogy ezeket ki is mondjuk, és egy bizalmi kapcsolatnak kell fennállnia partnerünkkel. Ha ebből a három tényezőből valamelyik hiányzik, az intim beszélgetés könnyen fordulhat vulgárisba. Nem könnyű rendezetten levezetni egy ilyen párbeszédet, de nem is lehetetlen. Fontos, hogy partnerünkkel gyengédek legyünk és érdemes pszichológusok tanácsait megfogadni.

Nem jó ötlet intimitásról intim események előtt vagy közben beszélni mikor agyunk ködös. Egy díványon ücsörögve, összeölelkezve, ágyban pihenve vagy esetleg egy séta közben érdemesebb megejteni. És vannak szabályok, amiket be kell tartani. Íme néhány példa a jó (J) és a rossz (R) hozzáállásról.

1. Beszéljünk saját magunkról. Nem tanácsos a másik személy jellemzőit kivesézni. Használjuk gyakrabban az “én” mint a “te” szót.

R: “Sosem csinálsz velem ilyet...”
J: “Szeretném ha ezt tennéd velem...”

2. Beszéljünk az érzéseinkről, hogy partnerünk érezze, nem csak a szexről van szó, hanem róla, saját magunkról és a kapcsolatunkról. Szeretjük őt, ezért fontos, hogy egészséges szexuális kapcsolatunk legyen.

R: “Nem élek át orgazmust, semmi értelme az egésznek!”
J: “Úgy aggódom, mikor olyan keményen próbálkozol, mégsem jutok el a csúcsra.”

3. Álljunk mindenhez pozitívan. Ha vágyainkról negatívan beszélünk, partnerünk rosszul érezheti magát, konfliktust provokálhat ki, és egyre távolabb kerülünk tőlük.

R: “Régebben mindig megérintetted a melleimet, most meg már nem is érdekelnek.”
J: “Annyira szeretem mikor a cicimet cirógatod. Kérlek, gyakrabban csináld.”

4. Fejezzük ki magunkat pontosan, hogy partnerünk tisztában legyen vele, mit szeretnénk tőle. Talán túl szégyenlős, hogy rákérdezzen a részletekre, és inkább a maga feje után megy, ami csalódottá tesz minket.

R: “Szeretném, ha ott simogatnál...”
J: “Azt szeretném, ha a csiklómat simogatnád.”

5. Ajánlataink legyenek építő jellegűek. Ha csak úgy, általánosságban beszélünk a szexről, partnerünk azt hiheti, éppen hangosan gondolkozunk, és nem instrukciókat adunk cselekedeteihez.

R: “Ha az előjáték teljes, az orgazmus óriási lehet, de ha rövid, nincs semmi élvezet.”
J: “Édes, hosszabb előjátékot szeretnék...”

6. Legyünk nyitottak az alternatívákra. Ha partnerünk nem hajlik az ötletünkre, de felajánl valami mást, ne adjunk negatív választ.

R: “Tudtam, hogy nem tetszik majd. Beszélni sem érdemes róla.”
J: “Próbáljuk ki az ötleted, majd utána az enyémet, és meglátjuk melyik jön be jobban.”

7. Ne próbáljunk meg minden problémát azonnal megoldani. Ha azt látjuk, vita készül kirobbanni, hallgassunk el egy percre, és várjuk meg míg lehiggad. Gondoljuk át a problémát, keressük meg a megfelelő hangnemet és kezdjük el újra a diskurzust.

R: “Ha így viselkedsz, nem fekszem le veled!”
J: “Legyünk pajtások. Szeretjük egymást, és biztosan találunk kompromisszumot.”

8. Vizsgáljuk meg a helyzetet az ő szemszögéből. Talán koránál vagy egészségi állapotánál fogva nem képes megtenni azt, amit szeretnénk. Talán szégyenlős, vagy fél a kellemetlen érzésektől.

R: “Milliók használnak gumit, te sem fogsz belehalni.”
J: “Talán igazad van, hogy gumi miatt nem érzel annyit, de a szex is tovább tart. Mit veszthetünk? Próbáljuk ki egyszer.”

9. Legyünk hálásak partnerünknek ezért a beszélgetésért. Még ha nem is sikerült mindenben megegyezni, köszönjük meg őszinteségét, nyitottságát és bátorságát. Lehetetlen minden nézeteltérést elkerülni, de az nagyon jó, ha át lehet beszélni a témát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.