Minden nőnek figyelnie kell rá

Mammográfia - több, mint rákszűrés

A rutinszerű mammográfiai vizsgálat képes kimutatni az emlőartériák meszesedését, emiatt alkalmazni lehetne a szív-, és a vesebetegek kockázatának meghatározására.

2011.02.01 09:00medipress.hu

A mammográfia kimutatja az emlőben az érfalak meszesedését, ami a végstádiumú vesebetegek mintegy kétharmadában egy jellemző elváltozás.

Vagyis Dr. W. Charles O'Neill (Emory Egyetem, Atlanta) eredményei szerint a meszes falú artériák megjelenése egy specifikus jel: a krónikus vesebetegség előrehaladását, a veseelégtelenség megnövekedett kockázatát mutatja.

Vesebetegséget is megmutat a mammográfia?

Ezután rutin mammográfia segítségével tanulmányoztak 71 vesebeteg hölgyet, a betegek 63 százalékánál találtak meszes verőereket.

A nem vesebeteg esetében az emlőerek meszesedése sokkal alacsonyabb arányban, 17 százalékban fordult elő.

A vesebeteg hölgyek 36 százalékánál már korábban, még a végstádium előtt felismerték az emlő artériáinak meszesedését.

Vagyis a krónikus vesebetegség érelmeszesedést von maga után, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A vizsgálat érdeme, hogy viszonylag korán jelzi ezt a megnövekedett kockázatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.