Számos vizsgálat igazolta

A heti kétnapos diéta csökkenti a mellrák kockázatát

Az elmúlt 25 évben 60 százalékkal nőtt a mellrákos esetek száma, amelyekért a kutatók szerint az elhízás is felelős. A túlsúly ugyanis növeli bizonyos hormonok szintjét, ami mellrákot okozhat.

2010.10.11 12:54MTI

A legújabb kutatások szerint a heti kétnapos, alacsony, 650 kalóriás diéta csökkentheti a mellrák kialakulásának a kockázatát.

A túlsúly ugyanis magas rizikófaktor, mivel bizonyos hormonok szintjét megemelheti, ez pedig mellrákot okozhat.

A vizsgálatba 50 túlsúlyos, 30-45 év közötti nőt vontak be, akik eleve veszélyeztetettek voltak, mivel az anyjuk vagy nő rokonuk már szenvedett mellráktól. A csoportot arra kérték, hogy a napi ajánlott 2000 kalória helyett hat hónapig heti kétszer csak 650 kalóriát fogyasszanak.

A diétás napok során nem csak kevesebbet, hanem egészségesebb ételeket is ettek: zöldségeket, friss gyümölcsöket valamint tejet és zöld teát ittak.

A hét többi napján viszont annyit ehettek, amennyit szerettek volna, de csak az alacsony zsírtartalmú egészséges ételekből.

Hat hónap elteltével a vizsgálatok megállapították, hogy a nők vérében 40 százalékkal csökkent a leptin- és 25 százalékkal az inzulin hormonok szintje.

Ezeknek a hormonoknak a megemelkedett szintje növeli a mellrák kialakulásának az esélyét.

Dr. Michelle Harvie
, a kutatás vezetője szerint a legtöbb fogyókúrával az a probléma, hogy a diétázók többsége képtelen megtartani a súlyát, és hamar visszanyeri a leadott kilókat.

"A kétnapos diéta során sokkal jobban korlátozhatjuk a kalória bevitelt, mint amire a hét folyamán összeadva képesek lennénk."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.