Régen izzasztó hatását használták ki

Még nem próbáltad? Tippek megfázás esetén!

Az elmúlt hetek változékony időjárása és a vele járó egyre több megfázásos megbetegedés indított arra, hogy bemutassunk pár gyógynövény, módszert, melyekkel felvehetjük a harcot a baktériumok ellen.

2010.12.14 16:05alexandrafitness.hu

Az egyik növény, melyet a megfázás kezelésére ajánlanak a lázgyökér. Köznapi neve még az izzasztófű. Kisebb vírusos és bakteriális megbetegedések kezelésére alkalmazzák.

Az indiánok izzasztó hatását használták ki. Minden lázzal járó megbetegedésre alkalmazták. A hódító telepesek is szívesen alkalmazták. Nemcsak a láz és a malária kezelésére, hanem immunerősítőként is.

Hatása, hogy a fehérvérsejteket kórokozók elleni harcra ösztönzi.

Felhasználása:

1-2 teáskanálnyi szárított levelet egy csésze forró vízben 10-20 percig áztassunk. Naponta maximum háromcsészényit fogyasszunk! Kétéves kor alatt nem adható.

borsmenta

A borsmentát talán már többen ismerik és akár használják is. Kifejezetten finom ízű teát lehet belőle készíteni.

Bármelyik korosztálynak szívesen ajánljuk, hiszen nem rendelkezik kellemetlen, keserű ízzel, de persze, ha valaki szeretné, nyugodtan fogyasszon hozzá egy kis adag mézet.

A benne található menta nevezetű anyag érzéstelenítő hatású. Főzetét használhatjuk az arc tisztítására, ha arcbőrünk netán zsíros, pattanásos. Ajánlható tinédzsereknek is.

Használható még az emésztés segítésére, hasmenés estén.

Segíti az epehólyag kiürülését, ezáltal megelőzve az epekő kialakulását. Akinek hajlama van az epekőképződésre, mindenképpen ajánlanám neki a mentatea rendszeres alkalmazását.

Egy stresszes nap végén is kiváló lehet, akár a fürdővízbe csepegtetve illóolaját, vagy teaként elfogyasztva, mivel kiválóan nyugtatja az idegeket.

gyömbér

Gyakran használják a hörghurut kezelésére fertőtlenítő hatása miatt. Talán a gőzölés, vagyis a gőz beszippantása a leghatásosabb meghűlés esetén.

Ezzel a módszerrel a tüdőt és az egész légző rendszert fertőtleníthetjük a borsmenta segítségével.

A gyömbér, melyet inkább fűszerként ismerünk, szintén használható a megfázás és az influenza kezelésére. Kínai tanulmányok bebizonyították, hogy segíti az influenzavírusok elpusztítását.

Megállapították, hogy az immunrendszer erősítése által szerepe lehet a megfázásos, és egyéb immunrendszerhez kötött megbetegedések megelőzésében.

Ha megfáztunk, tegyünk két teáskanál reszelt gyömbért egy csészébe, majd öntsünk rá forró vizet és hagyjuk állni 10 percig. Teáját akár a láz, kisebb hőemelkedés csökkentésére is használhatjuk.

Ajánljuk, hogy a jól bevált, megszokott kamilla mellett, ha picit rosszabbul érezzük magunkat, kóstoljunk meg egyet-kettőt, hátha az lesz a csodaszerünk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.