Otthon, saját kezüleg elkészíthető

Karácsonyi dekoráció: Rénszarvas gallyakból

A lehullott őszi, kora téli gallyakból és faágakból fantasztikus szezonális díszeket készíthetünk. Példa erre a rénszarvas gallyakból, amely mutatós dekoráció lehet a karácsonyi ünnepek alatt.

2010.12.08 11:05tutitippek.hu

Egyszerűen elkészíthető, bár némi türelmet és kézügyességet igényel..

Kellékek


* Alapanyagok: vékony, de erős gallyak, naturális zsinór (pl kender)

* Eszközök: metszőolló, ragasztó és ragasztópisztoly, zsáktű

Elkészítés

1. Kiválasztunk egy kb 1 cm átmérőjű, aránylag egyenes faágat. Metszőollóval 4 db, 8 cm hosszú darabot metszünk. Ezek alkotják majd rénszarvas testét.

2. Kiválasztunk egy olyat gallyat, amely kb 25cm hosszú, és a végén majdnem merőlegesen elágazik kb 5 centire). Ez lesz a rénszarvas egyik első lába és feje (ha az elágazás 5 centinél hosszabb, metsszük vissza!).

3. A másik lábhoz levágunk egy hasonló vastagságú gallyat, 15 centire.

4. A hátsó lábakhoz kimetszünk kettő, az első lábakkal megegyező 2 egyenlő méretű gallyat.

5. A szarvakhoz 2 db V alakú gallyat választunk, ezek legyenek kb 12 centisek, 1-2 centis szárral.

6. A ragasztópisztoly segítségével a rénszarvas testét összeragasztjuk: a 4 fadarabot szorosan egymás alá helyezzük, a ragasztót nyomunk közéjük, összenyomjuk (azaz egy lapos törzset kapunk).

7. Amikor a szarvas gerince megszáradt, az egyik oldal végére ragasztjuk a fejes első lábat, majd a másik oldalara ragasztjuk a másik első lábat.

8. A gerinc másik végére ragasztjuk a lábakat – egyiket a test egyik oldalára, a másikat a hátsó oldalra.

9. A szarvakat óvatosan a fejhez ragasztjuk. A zsinórt a tűbe fűzzük, és ezzel a szarvakat a fejhez rögzítjük.

10. A zsinórral a lábakat a testhez kötözzük, közben eligazgatjuk. A zsinórt elkötjük.

Tippek

* A gallyakat le is fújhatjuk fehér vagy ezüst, arany spray-vel. Ebben az a esetben alkalmazzunk színes hímző-, vagy csillogó selyemfonalat.

* A ragasztással valójában nem stabil még a dísz, a kötözéssel érjük el ezt a célt. Így ne aggódjuk, ha ragasztás után a rénszarvas nem áll meg rendesen.

* Ragasztásnál ügyeljünk arra, hogy a lábak egy síkban legyenek, különben a rénszarvas billeg!

* Természetesen csakis lehullott gallyakat alkalmazzunk – élő fáról soha ne törjünk le ágakat!

* Ne aggódjunk tökéletes szarvnak, lábaknak való gallyak miatt – teljesen egyforma gallyakat nem találunk. Az sem baj, ha az egyik szar kisebb, mint a másik. Így lesz különleges a dísz!

* Érdemes több rénszarvast készíteni, mindegyik egyedi lesz- ezek nagyon jól mutatnak egymás mellett egy állványon vagy a kandalló felett!

* A rénszarvas nem csupán olcsó karácsonyi dísz, de évről–évre felhasználható lesz, és könnyen újjá lehet varázsolni átfestéssel. Éppen ezért környezetbarát is

* A díszt készítsük újságpapíron vagy dekorlapon – vigyázzunk a ragasztóra!

* A fenti rénszarvas elkészítése egyszerű, de némi türelmet igényel. Kisgyerekeknek nem ajánljuk, de idősebb, 8-10 körüli gyerekek már el tudják készíteni.

* A rénszarvas gallyakból remekül passzol a természetes karácsonyi dekoráció irányzatba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.