Csillogó mécsestartó gyurmából

Készüljünk a karácsonyra advent idején- 3. rész

Karácsonyi mécsestartót nagyon könnyen készíthetünk gyurmából, főleg ha levegőn száradó gyurmát alkalmazunk. Az alábbi csillogó mécsestartó is gyurmából készül, olyan egyszerű, hogy kisóvodás gyerekek is el tudják készíteni.

2010.12.06 19:00tutitippek.hu

Kellékek

* Alapanyagok: levegőn száradó gyurma, mécses, csillámpor vagy csillámragasztó, festék
* Eszközök: PVA ragasztó, ecset, pálcika vagy műanyag gyurmavájó

Elkészítés

1. A gyurmából egy kb 5-6 cm átmérőjű gömböt formálunk. Ezt a két tenyerünk között kissé laposra nyomjuk, majd a közepébe nyomjuk a mécsest.

2. Az ujjainkkal a gyurmát eligazgatjuk - a mécses ne süllyedjen a gyurmába, és ne is nyomja ki a formát alulról! Ideális az, amikora gyurma felszíne megegyezik a mécses felszínével (ebben segítsünk a kicsiknek!) vagy a mécses széle 1-2 mmrel magasabb. A keletkezett formának nem muszáj tökéletesnek lennie – akármilyen szabálytalan forma megfelel.

3. Egy hurkapálcikával vagy gyurmavájóval csíkokat metszünk a mécsestartó oldalán (ez ki is hagyható), majd száradni hagyjuk.

4. Amikor kiszáradt, a választott színnel lefestjük, és csillámragasztóval lekenjük (vagy ragasztóval, amire csillámport szórunk.) Hagyjuk teljesen megszáradni.

Tippek

* A fenti mécsestartó egy nagyon egyszerű dísz, kisgyerekek is el tudják készíteni. Haladók kísérletezhetnek komplikáltabb formákkal is – pl csillag, hópehely, télapó, hóember stb. Ezekhez szükséges egy nagy méretű nyomóforma (pl keksz szaggató vagy szilikon muffinforma).

* Az alapszín legyen a csillámportól eltérő – pl piros-arany, fehér-ezüst, lila-bronz stb.

* A gyurma lehet fehér vagy barna – a fehéret nem is szükséges lefesteni, mehet is rá a csillámpor közvetlenül!

* A kész mécsetartót helyezzük az ablakpárkányra, polcra, kandallóra – de az égő gyertyákat tartsuk távol gyerektől és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!

* A csillogó mécsestartó gyurmából nem csupán fantasztikus karácsonyi dísz lehet (pl az ünnepi asztalon), de tökéletes karácsonyi ajándék a rokonság számára!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.