Pokolian szenvednek a nők ettől

Kínok a szépségért - a "lábelkötés"

A "lábelkötés" egy szokás volt Kínában körülbelül ezer évig. Fiatal lányoknak, általában 6 éves korukban, erősen bekötötték a lábfejüket, úgy hogy az ne nőhessen tovább.

2010.11.29 13:10drinfo.hu

Körülbelül egy éven belül a lábfej eltört és deformálódott

A nő lábfeje nem nőhetett 10–15 centinél hosszabbra, és kicsi maradt felnőttkorára is. Ugyanakkor nagyobb volt a veszély, hogy fertőzés vagy paralízis keletkezzen.

A lábelkötés először

Észak-Kínában terjedt el, a gazdagok között Egy gazdag nőnek nem kellett dolgoznia a termőföldeken, így elkötötték a lábát, ezzel „előidézték” hogy ezt később se kelljen megtennie. A megkötött láb ezért elsősorban a gazdagságot jelentette.

A szokás lassan elterjedt az összes társadalmi szinten, kivéve a legszegényebbek között, ahol szükséges volt, hogy a nők is dolgozzanak a megélhetésért.

Mit gondoltak erről maguk a kínai nők?

A kínaiak kerülik ezt a témát. Számukra a lábelkötés egykoron hagyományt jelentett.

E nélkül talán egy tehetősebb nő nem is tudott volna férjhez menni. A lábelkötés csonkítás, amit ráadásul az anya végzett.

A lábelkötés következménye felülmúlja az inkák gyakorlatát, akik kötések segítségével változtatták meg gyermekeik természetes fejformáját, vagy a burmai nők gyűrűkkel történő nyakhosszabbítását.

A lábelkötés a nő egész hátralévő életére kihatott.

A történelem során több alkalommal is betiltották, utoljára 1949-ben, de Kínában még ma is látni néhol elkötött lábú idős asszonyokat…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.