Királyi kavarodás válható?

A britek nagy többsége Vilmost akarja következő uralkodónak

A brit alattvalók jelentős többsége nem Károly trónörököst, hanem fiát, Vilmos herceget kívánja Anglia trónján látni II. Erzsébet királynő után.

2010.11.21 15:13MTI

A vasárnapi brit sajtóban több felmérés is megjelent a monarchiával kapcsolatos közhangulatról és várakozásokról, annak kapcsán, hogy a napokban - hosszú évek találgatásainak véget vetve - hivatalosan bejelentették Vilmos herceg és kedvese, Kate Middleton eljegyzését és jövő évre tervezett esküvőjét.

A News of the World, a legnagyobb példányszámú vasárnapi brit bulvárlap megbízásából elvégzett országos felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka szeretné, ha kimaradna egy generáció, és a királynőt unokája, Vilmos követné a trónon. Károly trónutódlását csak 35 százalék pártolná.

A 62 esztendős Károly az angol-brit monarchia történetének leghosszabb ideje váró trónörököse.

Károly herceg 84 esztendős édesanyja 1952 óta ül a trónon, és kiváló egészségnek örvend. II. Erzsébet királynő mamája, Erzsébet anyakirálynő 2002-ben, életének 102. évében hunyt el, és ha a jelenlegi uralkodó is megéri ezt a kort, Károly 80 esztendős lenne, mire a trónutódlás esedékessé válna.


Amikor a News of the World közvélemény-kutatása során a kérdést úgy tették fel, hogy a brit monarchiának Vilmos és Kate Middleton, vagy Károly és felesége, Kamilla hercegnő lenne-e jobb, 64 százalék voksolt Vilmosra és Kate-re, és mindössze 19 százalék vélekedett úgy, hogy a királyság intézménye jobban járna Károllyal és Kamillával. Ez utóbbi eredmény jól jelzi, hogy Károly második felesége, Kamilla - akivel a trónörökös 2005-ben kelt egybe - változatlanul mennyire népszerűtlen az alattvalók körében.

A News of the World megbízásából dolgozó ICM közvélemény-kutató cég közvetlenül megkérdezte azt is, hogy Kate Middleton vagy Kamilla lenne-e alkalmasabb királynőnek; a válaszolók 57 százaléka Kate-et nevezte meg, és csak 15 százalék vélte úgy, hogy Kamilla jobb királynő lenne. Kamilla az idősebbik trónörökös ifjúkori kedvese volt, és a kapcsolat Károly és első felesége, a néhai Diana hercegnő csaknem három évtizeddel ezelőtti esküvője után sem szakadt meg.

Diana 1997-ben bekövetkezett tragikus autóbalesete után Kamilla jó ideig a leggyűlöltebb személyiség volt a britek körében, mert szinte mindenki őt tartotta felelősnek a trónörökösi házasság felbomlásáért, és a Diana halálához vezető eseménysorozat egészéért. Károly és Diana - hosszú évekig tartó zajos botrányok után - 1996-ban vált el. A News of the World felmérésének vasárnap ismertetett eredményei szerint a brit közvélemény elsöprő többsége támogatja, hogy Vilmos herceg Kate Middleton személyében polgári származású jövendőbelit választott.

Ezt a megkérdezettek 86 százaléka tartotta helyes döntésnek, és alig 1 százalék ellenezte.

Az is igen széleskörű, csaknem kétharmados helyeslésre lelt, hogy Vilmos néhai édesanyja, Diana jegygyűrűjével jegyezte el kedvesét: ez a megkérdezettek 65 százalékának tetszett, és csak 20 százalék fejezte ki ellenérzését. A közvélemény-kutatásból kiderült az is, hogy a britek abszolút többsége továbbra is monarchiapárti: az erre vonatkozó kérdésre 55 százalék válaszolt úgy, hogy Nagy-Britannia rosszabb hely lenne a királyság intézménye nélkül, és csak 25 százalék szeretne inkább köztársaságot.

Bármenyire is népszerű az ifjú trónörökösi jegyespár, a súlyos költségvetési megszorítások várható hatásait szorongva váró britek zöme nem szeretné a saját zsebéből finanszírozni Vilmos és Kate jövőre tervezett esküvőjét.

A The Sunday Times megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mindössze öt százaléka pártolja, hogy az adófizetők állják a frigy költségeit, 69 százalék szerint Károly hercegnek, Vilmos apjának kellene kifizetnie a számlát, további 18 százalék pedig azt szeretné, ha a királynő fedezné személyes vagyonából a kiadásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.