Orvosságként is használhatjuk

A bor rejtelmeiről

Ősszel, amikor a felnőtt lakosság nagy része a borfesztiválok, szüretek hevében ég, jó alkalom, hogy egy picit többet is megtudjunk erről a régóta készített italról, minthogy aromás, finom, vagy melyik pincészet készítette.

2010.10.04 12:08ma.hu

Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy hogyan is szolgálhatja egészségünket ez a nedű.

A bor, főképp a vörösbor rengeteg hasznos, egészségre jótékony összetevőt tartalmaz.

Gyógyhatású italként való fogyasztásakor vegyük figyelembe, hogy alkoholtartalma miatt az ajánlott napi adag nőknek 1 deci, a férfiaknak 2 deci.

A bor

A bor szőlőből, egyéb gyümölcsből vagy mézből készülő alkoholtartalmú ital. Mezopotámiából indult világhódító útjára.

A bort szín alapján három csoportra oszthatjuk. Készül fehérbor, rosé vagy vörösbor.

A rosé és a vörösbor is vörös színű szőlőből készül. Miután leszüretelik és kipréselik egy erős hashajtóhatású, alkoholmentes italt kapnak, ez a must.

Bizonyítékok

A Pécsi Tudományegyetemen kimutatták, hogy a vörösbor egyik alapanyaga (rezveratrol, amely a szőlő héjában található) a roncsolt szívizomrostokat is helyreállítja.

Tehát szívinfarktus után javíthat a beteg állapotán a rendszeres, de kevés mennyiségű vörösborfogyasztás. A rezveratrol nevű hatóanyagnak nem csak ezt köszönhetjük, hanem például azt is bebizonyították a Washington University St. Louis-i tagozatán egereken végzett kísérletekkel, hogy véd az öregedés vagy a cukorbetegség miatt fellépő látásvesztés ellen.

Meggátolja, hogy a szemben vérrögök alakuljanak ki.

Ennek a csodás hatóanyagnak a mennyisége attól függ, hogy a bort mennyi ideig hagyták állni a héjon. Ilyenek a testes, száraz vörösborok. Válasszunk jó minőségű borokat, ne sajnáljuk a pénzt egy kis nedűre, hiszen így valószínűleg több kötegnyi orvosság árát spórolhatjuk meg, legalábbis a kutatások alapján erre következtethetünk.

Ezek alapján nem csoda, hogy a franciák között bebizonyították, hogy sokkal kevesebb a szívbetegség előfordulása, mint az amerikaiaknál, révén, hogy a franciák nagy borfogyasztó nemzet. Persze nem biztos, hogy csak ezen múlik a franciák egészsége, de azért feltételezhetjük, hogy egy kis köze talán mégiscsak van.

Mellesleg megemlíteném, hogy a fehérbor is tartalmaz rezveratrolt, csak sokkal kevesebb mennyiségben. A Journal of Agriculture and Food Chemistry 2006. évi 54. számában leírt, állatokon végzett vizsgálatok szerint ez a hatóanyag 30%-kal növeli az agyba történő véráramlást, ezáltal csökkentve a szélütés kialakulásának kockázatát.

Aki valamiért nem ihat alkoholt, netán gyermeket vár, fogyassza szabadon a szőlőt. Abban is megtalálható a rezveratrol, ha nem is olyan nagy koncentrációban, mint a borban.

A magokat se köpjük ki, próbáljuk elrágcsálni, mert sok hasznos tápanyag, olaj található benne.

Számos élőlényen végzett kutatás bebizonyította, hogy képes az élettartamot drámai módon megnöveli.

Talán ez a titok, ha nem is örökké, de 120 évig akarunk élni?

Megér egy próbát nem?

Fogyasszunk rendszeresen, minőségi, alacsony cukortartalmú borokat, hozzájárulva ezzel az örök fiatalsághoz vezető út megtalálásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.