Nem érte meg a vesződség

Kivágatta szőlőjét a legismertebb alföldi borász

izennyolc év után kivágatta az összes szőlőjét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza, az ásotthalmi Somodi Sándor; nem érte meg a vesződség, a borászat mellett viszont kitart.

2010.09.29 09:13Délmagyarország

Ezt nyilatkozta a Délmagyarország szerdai számában.

A boros szakma legnagyobb elismerését a Pannon Bormíves Céh tagságát az Alföldről elsőként megszerző szakember a napilapnak elmondta: jövőre lesz húsz éves borászata, amely eddig hét hektárról szüretelt és évi 20-25 ezer palackot állított elő.

A probléma gyökerei szerinte húsz évre nyúlnak vissza, akkoriban 130 ezer hektárról szüretelt az ország ez mostanra 60 hektárra apadt.

„Azt hittük, amikor a nagyüzemek megszűntek, és tőke nélkül, de felvettük a kesztyűt a több százéves francia és portugál nagybirtokokkal, hogy a jó bor is kell. Nem így lett, az ipari mennyiségű bor felé ment a világ.


Somodi Sándor családi ültetvényére a 2002-es téli fagy mért döntő csapást, azóta csak a veszteséget termelte. A szakember azonban nem kesereg, borász marad, szőlő nélkül. Több szőlész kollégájával közösen termelik meg a szükséges mennyiséget.

Eddig is vásárolt szőlőt a Mátrából, Badacsonyból és a csongrádi borvidékről. Azt mondta a napilapnak, ezekből készíti majd a szőlő természetes szépségére, a tájra, a fajtára, az évjáratra jellemző borokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.