A trend: mindenképp feltűnő legyen!

Milyen ékszert vegyünk fel idén ősszel?

Stílusos ékszerekkel még egyszerű ruhát is könnyen feldobhatsz,idén ősszel a kínálat óriási, sokféle, feltűnő színű bizsu közül választhatunk.

2010.09.29 16:00ma.hu

Ahogy változnak az évszakok, úgy hangolódunk rá a divatban is a meleg, őszi stílusra.

És ez nem csupán azt jelenti, hogy meleg ruhába bújunk, de más kiegészítőket és ékszereket is hordunk.

A bizsuk, ékszerek pedig nem maradhatnak el egy nőről. Elegáns és praktikus a hosszú nyaklánc, melyet a pulóver felett lehet hordani.

Ez készülhet fémből, de akár hasított bőrrel is át lehet szőve, a végén pedig egy nagyobb medál vagy figura lehet.

Ékszertörténelem

fotó: Promod

A csecsebecséket hajdanán nemcsak szépségük, de természetfeletti erejük miatt is viselték.

Idővel aztán a nemesebb anyagok vették át a főszerepet: az ezüst, az arany és persze a drágakövek, amelyek megszerzéséért és birtoklásáért még ma is sokan fizetnek akár az életükkel is.

Az ember hiúsága és önmagát díszítő kedve már régen is, ott is érvényesült, ahol a kultúra hiánya és az éghajlati viszonyok az öltözködést feleslegessé tették.

Néhol ez az öndíszítés nem nyilvánul másban, mint az orrba fűzött karikában, vagy a bőr tetoválásában, de ezekben a legdurvább és kezdetleges kísérletekben ugyanaz az elv jut érvényre, mint a későbbi, legrafináltabb ékszer kreációknál, egyes testrészeknek ragyogó, fényes, művészi hatások által való kiemelése.

Az ékszer az iparművészet valamennyi ága közül a leginkább szépművészet-jellegű, mert használati célja tulajdonképpen nincsen, csak a díszítés miatt van, s így formáit nem a célszerűség, hanem egyedül a szép szeretete és akarása határozza meg.

A szépművészetekkel való rokonságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a művészetileg legegyénibb és leggazdagabb időkben kiváló nagymesterek foglalkoztak ékszertervezéssel.

Idén ősszel

Az egyszínű- fekete, fehér illetve szürke hajbavalók a hideg időben is díszét képezik a hölgyek hajkoronájának.

A strasszal kirakott darabokat idén már nem csak alkalomra, de utcára is hordhatjuk, szinte elmosódik ugyanis az ünnepi és a hétköznapi viselet között a határ.

Divatos még a műbőr vagy bőr karkötő- akár szegecsekkel, akár anélkül- és ez nem csak a hölgyeknek kedvez majd, de az urak is felvehetik ezen kiegészítőket.

A bizsu

Az első bizsuk azoknak készültek, akik nem tudták megfizetni a méregdrága ékszereket. Ezek valójában egyszerű hamisítványok voltak.

A tömegtermelésnek és a fogyasztói társadalom megjelenésének köszönhetően a 20. században elárasztották a piacot a műanyagok, amelyek már nem is akarják azt a látszatot kelteni, mintha értékesek lennének.

Sokan nem is azért választják ezeket a modelleket, mert megfizethetők, hanem mert így minden egyes ruhához valami mást viselhetnek.

A maradandó értéket azonban mégiscsak a briliánsok képviselik.

2010/2011-es őszi téli divat szerint az ékszerek legyenek látványosak: egyszerre színesek és monokrómok, fonottak és ragyogóak.

A 80-as évek túlzó jellegzetességeire a divatvilág apraja-nagyja rábólintottak: nem hiányozhatnak a kifutókról és a divatüzletekből az arany csillogású és vörös árnyalatú karkötők és nyakláncok, a feket-fehér brossok és gyűrűk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.