James Cameron a filmvilág hangadója

Spielberg és DiCaprio befolyásolják a brit közönséget

James Cameron, az Avatar és a Titanic című kasszasikerek atyja a legbefolyásosabb ember a brit filmvilágban a Guardian című napilap összesítése szerint.

2010.09.24 17:29MTI

A szigetország filmiparának képviselőiből álló testület úgy véli, az amerikai Cameron az, aki a legnagyobb hatással van a brit moziközönségre. "A skála egyik végén óriások, mint James Cameron és Leonardo DiCaprio állnak, míg a másikon bloggerek, fesztiválszervezők és mozi-tulajdonosok, akik mind formálják a filmes kulturális világunkat" - mondta Andrew Pulver, a bizottság vezetője, egyben a Guardian filmes szerkesztője.

Cameron mögött Steven Spielberg áll a második, míg Leonardo DiCaprio a harmadik helyen. Az első öt közé John Lasseter "animációkirály" és stúdiófőnök, valamint Brad Pitt került be.

Az első húszba sorolták többek közt Christopher Nolant, a legújabb Batman-feldolgozások rendezőjét, valamint további amerikai hírességeket Quentin Tarantino, George Clooney és Johnny Depp személyében. A lista századik helyén a Guardian olvasói állnak, mert a közösségi portálokon nyilvánított véleményükkel hozzájárultak az összeállítás elkészültéhez.

Leonardo DiCaprio

Eközben Zürichben is zajlanak a filmes események. Milos Formant életműdíjjal, Michael Douglast pedig a Golden Icon elnevezésű elismeréssel tüntetik ki a zürichi filmfesztiválon. A seregszemle történetében most először magyar alkotás is meghívást kapott a versenyprogramba.

A csütörtökön kezdődött fesztiválon Milos Forman Egyesült Államokban élő, cseh származású filmrendező kapja az életműdíjat és tiszteletére retrospektív vetítést is rendeznek.

A jövő vasárnapig tartó filmes esemény zárásaként adják át a Golden Icon nevű díjat, amelyet idén Michael Douglas amerikai színésznek ítéltek oda. A betegséggel küzdő művész helyett barátja, a szintén színész Danny DeVito veszi át a kitüntetést.

A svájci seregszemlén összesen hetven mozifilmet és számos rövidfilmet mutatnak be. A fesztivál legfontosabb eseménye az a három verseny, amelyen a világ számos tájáról érkezett fiatal tehetségek új filmjei "mérkőznek meg".

Mint arról az MTI korábban már hírt adott, a 6. alkalommal rendezett fesztivál történetében most először magyar alkotás, Kocsis Ágnes legutóbbi munkája, a Pál Adrienn is szerepel a versenyprogramban.

James Cameron már megbánta

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.