Hat hete szennyez az olaj

James Cameron tudósokkal ötletelt az olajkút elzárásáról

A víz alatti filmezés és a távirányítású technológiák szakértőjének tartott James Cameron rendező is részt vett azon az ötletelésen, amelyen tudósok, szakemberek és washingtoni illetékesek próbáltak megoldást találni a Mexikói-öböl vizét hat hete szennyező olajkút elzárására.

2010.06.02 13:33MTI

A British Petrol által üzemeltetett sérült Macondo kút lezárására utoljára a múlt héten tettek sikertelen kísérletet. Egyes szakértők szerint a szivárgás elfojtása akár további két hónapig eltarthat, miközben naponta sok ezer hordó nyersolaj kerül a Mexikói-öbölbe.

A keddi tanácskozáson több mint húsz vezető tudós, mérnök, műszaki szakértő hallgatta meg a kárenyhítésre tett javaslatokat.

A gyűlésen a Környezetvédelmi Hivatal, az óceáni és légköri apparátus és egyéb szövetségi hivatalok képviselői is megjelentek. A kormányzati beszámoló arra nem tért ki, hogy Cameron milyen szerepet játszott a találkozón. Az 55 éves kanadai származású filmrendező egyike a leggazdagabb, legsikeresebb hollywoodi filmeseknek.

Két dokumentumfilmet is készített az elsüllyedt Titanic roncsairól - nem beszélve a hajó katasztrófáját megörökítő Oscar-díjas játékfilmről -, és a forgatásokhoz használt távvezérlésű mélytengeri járművek kifejlesztésében maga is részt vett.

Ezt a flottát már korábban felajánlotta a természeti katasztrófa megszüntetésén dolgozók számára.

Louisiana állam partjaitól 80 kilométerre délre április 20-án robbant fel és süllyedt a mélybe a BP olajfúró platformja.

A szivárgó nyersolaj hatalmas környezeti károkat okoz a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.