Búvárhajón merült a rendező a Bajkál-tó mélyére

James Cameron a víz alatt ünnepelte születésnapját

James Cameron amerikai filmrendező hétfőn a Mir-1. batiszkáfon, a Bajkál-tó mélyén ünnepelte születésnapját: mintegy 1400 méteres mélységben töltött több mint négy órát.

2010.08.16 15:29MTI

James Cameron már jól ismeri a Mirt, ugyanis a Titanic című filmje forgatásakor többször járt vele a tenger mélyén, nem ritkán 4000 méteres mélységben. A mostani merüléseken a mélytengeri búvárhajó a Bajkál partvonalát kutatja.

A rendezőt oroszországi útjára - és a mélytengeri búvárhajóra - elkísérte többek között Mike McDowell mélytengerkutató, az ökoturizmus egyik ismert úttörője, valamint Maria Wilhelm, az Avatar - Túlélési kézikönyv a Pandorához című könyv egyik szerzője.

A világhírű társaság Cameron barátja, Anatolij Szagalevics, A Bajkál-tó védelmére létrejött alapítvány műszaki tanácsának vezetője meghívására érkezett Oroszországba. Szagalevics, aki ez alkalommal a Mirt vezette, születésnapi ajándékként különleges búvárórát adott át a rendezőnek.

A környezetvédők szerint igen rossz állapotban lévő Bajkál-tavat 2008 óta rendszeresen kutatják több Mir batiszkáffal, amelyek nemrég eddig ismeretlen organizmusokat hoztak felszínre a mélyből.

Az utóbbi időben a Bajkál azzal került a lapok címoldalaira, hogy az orosz kormány újra engedélyezte a tó vizét erősen szennyező, s ezért korábban bezárt Bajkáli Cellulóz- és Papírkombinát (BCBK) működését. A Mir mostanában éppen a hatalmas tó déli csücskében végez kutatásokat, ahol a kombinát is található.

Cameron legfontosabb filmjei: Avatar (2009), Titanic (1997)

James Cameron csillagot kapott

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.