Befőzési tanácsok kezdőknek

A házi befőtt íze utolérhetetlen, vágj bele!

Bizony a házi befőtt íze utolérhetetlen, de sokan félnek tőle. Pedig megéri, még akkor is, ha sok munkával jár.

2010.09.07 16:00ma.hu

Csak olyasmit főzzünk be, amiről azt gondoljuk, valóban elfogyasztjuk, felhasználjuk sütésnél-főzésnél, vagy jó szívvel elajándékozzuk.

A befőzés minden olyan gyümölcsfélére alkalmazható amely szinte mindeni ízét, színét zamatát képes megőrizni a befőzés folyamata alatt. A befőzéshez a gyümölcsöt körültekintően válassza ki és gondosan készítse elő.

Mielőtt rászánjuk magunkat a befőzésre, ellenőrizzük a befőttesüvegeket nincs-e rajta repedés, a gumitömítések hibátlanok-e.

Szerezzük be a szükséges alapanyagokat: cukor, ecet, fűszerek, tartósítók, stb.

Az almát, a körtét és a birsalmát hámozza meg, vágja ki a magházát és vágja negyedekbe vagy szeletelje fel. A sárga- és az őszibarackot egészben vagy elfelezve s kimagozva is elteheti.

Az őszibarackot - és ízlés szerint a sárgabarackot - hámozza meg. A szilvát rendszerint egészben teszik el, bár az igen nagy szemeket félbevághatja, tetszés szerint kimagozhatja.

A cseresznyét és a meggyet magostul és kimagozva is elteheti.

Bár a befőzéshez víz is használható, a házilag készített cukorszirup kellemesebb ízt és szebb színt ad. Átlagosan 1 l vízhez 30-40 dkg cukrot adjon. A cukrot tegye a víz felébe.

Forralja fel, keverje, amíg a cukor feloldódik, és forralja 1 percig. Ezután adja hozzá a megmaradt vizet, és újból forralja fel. A cukorszirupot forrón vagy hidegen is ráöntheti a gyümölcsre.

A puha bogyós gyümölcsöket és az almaszeleteket 10 percig kell 74 °C-on tartani; az összes többi gyümölcsöt 82 °C-on tartsa 15 percig, a körte kivételével, amelyet 30 percig kell 88 °C-on hőkezelni.

Tanácsok

1. A kész befőttet tiszta, szellős, hűvös helyiségben az alsó polcokon tároljuk, így a felszálló meleg levegő nem éri. A befőzést követő hetekben az üvegeket ellenőrizzük.

2. A befőttek nyersanyaga lehet bármely gyümölcs (beleértve a zöld diót, gesztenyét is), továbbá néhány kobakos növény termése (pl. sütőtök, görög- és sárgadinnye), valamint rebarbara levélnyele és a paradicsom.

3. Szokás egyes befőttek/konzervek tetejére kevés olajat önteni. Az olajréteg ugyanis megakadályozza, hogy a főzés során elpusztul mikroorganizmusok helyére a tárolás során a levegőből kerüljenek újabbak.

4. A befőttek lekötéséhez a celofánpapírt mindig négyzetekre vágjuk. A levágott darabkák akkorák legyenek, hogy az üvegek száját befedjék és hely maradjon a szorítógyűrűnek is.

Miután kigőzölte a gyümölcsöt, vegye ki az üvegeket a lábasból. Miután az üvegeket szárazra törölte, tegye száraz, meleg felületre, és egy éjszakán át hagyja lehűlni az üvegeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.