Zöldségek, gyümölcsök, amelyek tele vannak vele

Antioxidánsokkal a sejtek építésére!

Ugyan előállít a szervezetünk is antioxidánsokat, nem árt rásegíteni erre. Lássuk, melyek azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyek tele vannak antioxidánssal.

2010.09.01 09:05ma.hu

Számtalanszor hallottuk már, hogy az antioxidánsok milyen jótékony hatással vannak a testünkre, a sejtjeinket roncsoló szabad gyökökre.

Bizonyos helyzetekben a szabad gyökök száma megnő, és ha a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni ezek legyőzésére, célba érnek és megbetegszünk - a rák kialakulásárét is felelőssé teszik kutatók ezt a folyamatot.

Segítsünk hát a szervezetnek, lássuk, melyek azok az zöldségek, gyümölcsök, amelyek tele vannak antioxidánssal.

Csipkebogyó

Az A-, C-, és E-vitamin a leghatásosabb antioxidáns főleg, ha a bőr öregedését szeretnénk lassítani. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás.

Aszkorbinsavban gazdag zöldségfélék: a homoktövis, a zöldpaprika, a paradicsom, a burgonya, a fejes saláta, és a káposztafélék, valamint a friss gyümölcsök, elsősorban az áfonya, a ribizli, a vadrózsa termése, a csipkebogyó, a narancs, a citrom, a grapefruit.

gránátalma

Acai

Azon a szerencsések, akik szeretik az olajbogyót, szintén magukévá tehetnek egy újabb antioxidáns forrást. Ez a csodálatos bogyó gyulladáscsökkentő, alvadásgátló, és karbantartja a szív- és érrendszert. Különböző kivonatokkal is rásegíthetnünk szervezetünk antioxidáns szintjének emelésére.

Ilyen például a szőlőmag kivonat is, ami például javítja az erek állapotát. Egyike azon antioxidánsoknak, amelyek képesek átjutni a vér-agy gáton is, így megóvják az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától. Mérsékli a koleszterinszintet és megvédi a vérzsírokat az oxidálástól, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kialakulásának esélyét.

Segít az ízületek egészségének megtartásában. Kísérletek igazolják, hogy rendszeres fogyasztása segít megőrizni a számítógép előtt dolgozók szemének egészségét és javítja annak állapotát. Jelentősen csökkenti a gyulladásokat és óvja az emésztőrendszert is.

Ha már a kivonatoknál tartunk, ha sikerül beszereznünk garcinia - tarkabogyó - kivonatot, akkor azt fogyasszuk mindennap, elősegíti ugyanis a szénhidrátok feldolgozását, segíti az emésztést, növeli az immunreakciót.

csipkebogyó

Gazdag A-vitamin forrás a máj, a hal, a tojássárgája, a tej, a különböző tejtermékek. A legtöbbünk által ismert, antioxidánsokkal telepakolt gyümölcs, a gránátalma.

Több mint 250 tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben.

Hogy növeljük vagy szinten tartsuk szervezetünk antioxidáns számát, télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett "hideg" eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni.

A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani, ugyanis a hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.

A karotinoidok- természet festékgyárai

A karotinoidok antioxidánsok, amelyek a növények pigmentjeként kétszeres szolgálatot tesznek. A béta-karotin például sárgává festi a répát, a likopin pedig pirosra a paradicsomot.

Színük lehetetlenné teszi, hogy a nap bizonyos sugarait elnyeljék, megakadályozva ezzel a fény keltette szabad gyökök szaporodását. A karotinoidok az A vitamin előfutáraként zsírban oldódó vitaminok.

Mivel zsírban oldódóak így nyersen csak 5-10%-ban, párolva 30-50%-ban, szívódnak fel.

A legjobb felszívódás passzírozott, homogenizált vagy püréként elkészített változatban érhető el kb. 70%.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.