Miért kapunk hajba a legtöbbször?

Miért ölik egymást a párok? Mi megmondjuk!

Friss tanulmányok szerint a párok 94 százaléka gyakran veszekszik, bizony szinte nincs olyan kapcsolat, melyben időnként ne hangozna el egy-egy hangosabb szó. Vajon ez a szenvedély része, vagy hosszú távon jobban tennénk,ha megelőznénk?

2010.08.26 17:00ma.hu

Mi összeszedtük a leggyakoribb okokat, amiért a párok veszekedni szoktak,sőt még tippeket is adunk, hogy békésebb legyen az otthoni hangulat.

Nemcsak a párkapcsolatban, hanem az élet más területén is gyakori, hogy a pénz miatt veszekszünk.

A nők 24 százaléka gondolja úgy, hogy a mindennapos vitatkozások elkerülhetőek lennének, ha megszűnnének az anyagi problémák. 

A nők 22 százaléka gondolja úgy, hogy hiába lakik együtt élete szerelmével, mégis nagyon keveset vannak kettesben, ami sokszor veszekedéshez vezet.

Attól még, hogy minden este egy ágyban hajtjátok álomra a fejeteket, még fontosak a közös programok, a közös élmények.

Egy rossz anyós még a legjobb kapcsolatokat is meg tudja mérgezni. A nők 17 százaléka gondolja úgy, hogy az anyós a veszekedések legfőbb oka. Egy folyton zsörtölődő és a fia életét még mindig irányítani akaró nőszemély bizony tényleg nagy terhet jelent.

A nők 8 százaléka úgy gondolja, ha több idő jutna romantikázásra, nem lenne ennyi veszekedés. Természetes, hogy egy idő után lankad a vágy és a hétköznapi problémák mellett kevesebb időtök és energiátok jut egymásra.

Tanácsok

1. Higgadt hangnem

Amikor gyülekeznek a viharfelhők, tanácsos beszédstílusból teljesen kiiktatni a maró gúnyt, és a megvetést. Ha az egyik fél lebecsülve érzi magát, lehet, hogy támadással kezd védekezni. Hogy is lehetne számba venni a másik érveit, ha sértegetve támadnak?

A sértegetés nem megoldja, csak még nagyobbra gyúrja a viharfelhőket. Érdemes eldönteni, hogy a vitacsatát szeretné megnyerni, vagy inkább együtt szeretné megoldani párjával a gondokat.

A megnyugtató és reménykeltő szavak, a közös gondolkodás és a másik érveinek, érzelmeinek figyelembe vétele azt sugallják, hogy olyan kiutat szeretne találni a konfliktusból, mely mindkét fél számára kedvező lehet.

Minden más megoldás - főként, ha azt a benyomást kelti az egyik félben, hogy a másik győzött, ő pedig örök vesztes marad - több kárral, mint haszonnal jár.

Semmi nem jó, amit a másik tesz?

A folyamatosan szóvá tett kritizálás, az örökös házsártoskodás miatt egyszer biztos, hogy be fogja adni a törülközőt. A folytonos kritika először arra fogja őt késztetni, hogy szüntelenül igazolja magát, hogy, még akkor is megmagyarázza, hogy ő cselekedett jól, amikor esetleg meggyőzhető lenne arról, hogy változtasson.

Az örökös kritizálás másik következménye pedig az lehet, hogy a társ ellenkritikai támadásba lendül.

Empátia

Lehet, hogy nem úgy van, ahogy mondja, de mégis így érzi. Az állandósulni látszó problémák rendezéséhez tanácsos megérteni, mi az, amit ő átél, vagy érez a közös élet során. Mindjárt más környezetben látható a viselkedése, könnyebben megfejthetők a mozgatórugók.

Hasznos lehet a saját szavainkkal újrafogalmazni a mondandóját, mert lehet, hogy kiderül, mi a félreértés oka. Az odafigyelő, megértésre törekvő beszélgetés során könnyebb feltárni a mélyebb okokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.