Évek óta folyik a harc a divatiparban

Idén tényleg divatba jöttek a teltkarcsúak?

2010 nagy újdonsága a divatszakmában, hogy mintha kezdenének felülkerekedni a hétköznapi, normális testalkatú nőket támogatók. Évek óta folyik a harc a divatipar által népszerűsített kórosan sovány szépségideál ellen.

2010.08.13 16:00ma.hu
Fotó: V Magazin

Némely divatház már egyes kampányuk részeként évek óta hétköznapi testalkatú, akár teltkarcsúbb modelleket is alkalmazott, ám z igaz áttörés még nem érkezett el.

Idén egy német női lap állt be a sorba, a Brigitte's közleményben jelentette be, hogy olvasói kérésére divatanyagaik fotózásakor ezután nem modellekkel, hanem hétköznapi, a saját olvasótáborukból verbuvált nőkkel dolgoznak.

A következő lépésnek pedig itt a kéthavonta megjelenő V magazin januári számának rendhagyó fotósorozata: Solve Sundsbo norvég fotós által készített képeken csupa telt modell jelenik meg.

A négy, eddig minden bizonnyal csak kevésbé ismert modell (Tara Lynn, Candice Huffine, Michelle Olson és Marquita Pring) fürdőruhában, fehérneműben vagy éppen meztelenül is látható.

Szokatlan látvány

A kifutókon a brit Mark Fast designer keltette hatalmas feltűnést a tavaly szeptemberi londoni divathéten azzal, hogy kollekciójának néhány darabját teljesen átlagos méretű modellekkel mutatta be.

Ezzel a bátor tettével pedig a stylistja felmondását és a közönség tetszését is kivívta.

A dizájner korábban 12-es és 14- es (M-es és L-es) méretű modellekkel dolgozott a szokásos S és XS helyett, az idei Londoni Divathéten már 16-os, vagyis XL-es méretû fiatal nõk is feltûntek a kifutón.

Annak ellenére, hogy modelljei nem túlsúlyosak, nem mindenki nyitott Fast koncepciójára. A dizájnert tavaly a show előtt három nappal otthagyta a stylistja, mert nem volt hajlandó a "plus size" manökenekkel dolgozni.

A dizájner kedvenc modellje egy 16-os méretű, 21 éves egyetemista, aki a divathéten való szereplésével megváltoztatta a divat történetét. A Hayley Morley nevű, a modellvilágban rendhagyónak számító méretekkel rendelkező nő a bemutató óta rengeteg köszönetet kapott más fiatal nőktől.

Egyébként nemcsak rendesen eszik, hanem sportol is, a tanulmányait pedig nem szakítja meg a modellkarrier kedvéért. Ami egyre nehezebb, ugyanis fürdőruhareklámokban is szerepel, és számos felkérést kap. Mark Fast szerint a lány csodálatos, szexi és elbűvölő.

Nagyon fontosnak tartja, hogy gömbölyűbb modellekkel dolgozzon, mert a ruháit nemcsak a sovány nőknek szánja

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.