A rapper perli a Universalt!

A popszakma ledöbbent! Eminem perel!

Tárgyalási szakaszba jutott az a bírósági per, amelyet Eminem két éve indított kiadója, a Universal ellen. A rapper azért perli a Universalt, mert megítélése szerint több jogdíj járna az előadóknak a letöltések után.

2009.02.26 15:30ma.hu

A tét jóval nagyobb tehát, mint az az 1,6 millió dollár, ami most a per tárgya. Az Eminem szerzői jogait birtokló FBT Production nevű cég 1,6 millió dollárra perli a Universal kiadócsoportot, mert úgy véli, a lemezcég ennyivel kevesebb pénzt fizetett ki a sztárnak járó jogdíjakból. 

A per nem csupán Eminemet érinti, az FBT ugyanis azt szeretné bizonyítani, hogy a letöltések utáni jogdíjakból ugyanúgy 50 százalék jár az előadóknak, mint a fizikai formátumban kiadott hanghordozók esetében, a jelenleg bevettnek számító szabályozás szerint a letöltött számok, csengőhangok után a zenészek ugyanis csupán a jogdíjak legfeljebb 30 százalékát kapják meg. 

Sok előadó még az iTunes és társai robbanásszerű fejlődése előtt kötötte meg aktuális lemezszerződését, és akkoriban még nem fordítottak jelentős figyelmet az internetes eladások szabályainak tisztázására. Ez azt jelenti, hogy ha Eminemék megnyerik a precedens értékű pert, akkor gyakorlatilag új szabályozás léphet életbe, és az összes kiadónak ennek megfelelően kell kifizetnie művészeit. 

- " Ha egy harmadik félnek adod a zenédet anélkül, hogy ez olyan külön költséggel járna a számodra, mint a csomagolás vagy a gyártás, akkor ez ugyanúgy licenc-megállapodás, a Universal azonban mégis máshogy minősíti" – mondta Eminem egyik ügyvédje a Wrap magazinnak. 

A rapper és csapata arra hivatkoznak, hogy többször a Universal képviselői is használták a licenc vagy a "licensing" szavakat a letöltések kapcsán, sőt, még az iTunest is tulajdonló Apple vezére, Steve Jobs is úgy fogalmazott egy két évvel ezelőtti esszéjében, hogy az Apple "licencként" kapja a zenét a négy nagy kiadótól. Jobs egyébként tanúként meg is lesz idézve a tárgyaláson, ahol videón keresztül tanúskodik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.