Patrick McGoohan nyolcvan éves volt

Képek - Elhunyt a Columbo-filmek legendás sztárja

Nyolcvan évesen Los Angelesben elhunyt Patrick McGoohan amerikai színész, akit leginkább a Columbo sorozatból ismerhetnek a nézők.

Képekben a legendás színész, Patrick McGoohan képgaléria

2009.01.16 11:55MTI

A népszerű krimisorozat több epizódjában is ő alakította a gonosz gyilkost, emellett producerként is egyengette a ballonkabátos nyomozó kalandjait.

A hírnevét még Angliában alapozta meg a The Prisoner című tévésorozattal. Az ír gyökerű Patrick McGoohan New Yorkban született, de Angliában és Írországban nevelkedett.

A Columbo-filmek sztárja volt

Első szerepeit a Danger Man című tv-filmsorozatban alakította, egy titkosügynököt játszott. Hosszú karrierje során két Emmy-díjat is nyert, mindkettőt egy-egy Columbo-filmben nyújtott alakításáért; 1974 és 1990 között a sorozatban több, különböző figurát is játszott.

1959-ben A világ legnagyobb embere című dráma tévéváltozatában nyújtott alakításáért - mint az év legjobb tévészínésze - elnyerte a Brit Mozi- és Tévéakadémia (BAFTA) díját is.

1995-ben ő játszotta Mel Gibson filmjében, A rettenthetetlenben Nyakigláb Edward király szerepét. Majdnem ő lett James Bond az első 007-es filmben, a Dr. No-ban, de a szerepet végül Sean Connery kapta.

McGoohan további fontos szerepei:

Zebra kutatóbázis; Mária, a skótok királynője; Egy zseni, két haver, egy balek; Száguldás gyilkosságokkal; A vasálarcos; Szökés Alcatrazból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.