A filmszakma mogulja megmutatja egy új oldalát!

Clint Eastwood újra énekel!

A filmszakma egyik legkiemelkedőbb alkotója, Clint Eastwood a kamera mindkét oldalán bizonyított már. A 78 éves mester legújabb, Gran Torino című filmjében viszont nem csak színészként és rendezőként vett részt, 1962 után újra énekeseként találkozhatunk vele.

Elbűvölő képek- A sztár imádja Angelina Jolie-t! képgaléria

2008.12.08 18:45ma.hu

Eastwood az '50-es években akcióhősként mutatkozott be a vásznon, hamar a sheriff és a rendőr figurái kezdtek hozzá kötődni. Miután Sergio Leone felfedezte: "Két arckifejezése van, a kalapos, meg a kalap nélküli", a legendás olasz rendező erre építette ikonikus karakterét, így a kaliforniai születésű színész így nemsokára a spagetti westernek nélkülözhetetlen eleme lett. 

A '70-es években maga is rendezni kezdett, mára öt Oscar-díjjal büszkélkedhet, kettőt rendezőként, egyet producerként kapott. Clint Eastwood zenészként is ismert, az 1984-es Párbaj a városban (City Heat), vagy az 1993-mas Tűzvonalban (In the Line of Fire) című filmekben már láthattuk zongorázni. Gyerekkora óta játszik jazzt, tizenévesen már rendszeresen lépett fel egy oaklandi klubban. 

A műfaj iránti elkötelezettsége persze nem csak egy-egy filmjelenetből derül ki, Bird című életrajzi filmjében Charlie Parkert mutatta be, a Lester Young előtt tisztelgő Round Midnight című film létrejöttében is segített, a Thelonious Monkról szóló Straight No Chaser című dokumentumfilmben producerként vett részt, de Scorsese blues-tévésorozatából is rendezett egy részt, készített dokumentumfilmet Tony Bennettről, jelenleg pedig Dave Brubeckkel forgat. 

Zeneszerzőként is letette névjegyét, filmzenék mellett egy jazz kompozícióval is: Why Should I Care című, Linda Thompsonnal és Carole Bayer Sagerrel közösen jegyzett dalát Diana Krall vette lemezre. 

A jazz szcéna 1996-ban egy koncerttel tisztelgett munkássága előtt, a Carnegie Hallban olyan előadókkal adott közös koncertet, mint Kenny Barron, Christian McBride, James Carter, Joshua Redman, T.S. Monk, Roy Hargrove vagy James Moody. Énekhangját már 1962-ben megismerhette a közönség, a Rawhide's Clint Eastwood Sings Cowboy Favorites című lemezen marhapásztorok dalait adta elő.
 
A Gran Torino című, hamarosan a mozikba kerülő film zenéjét fia, a jazzbőgős-zeneszerző Kyle Eastwood írta, a címadó dalt pedig Clint énekli, így a rendezői és a színészi teljesítmény mellett a legjobb dalnak járó Oscar-díjat is elviheti februárban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.